close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Tiramisu (Trage-mă în sus!)

Rețete cu povești
(prima ediție: 1 iunie 2023)

”Bucătăria presupune experiment și inventivitate”

          Radu Negoescu a fost profesor de înot și de baschet la CSȘ Ploiești. Spre deosebire de unii care se codesc să accepte invitația de a participa la rubrica noastră, mulți arătându-se neîndemânatici în mânuirea tigăii, profesorul n-a stat deloc pe gânduri.

Tehnica și tactica gastronomică 

          Mai mult, ne-a mărturisit că îi place mult să gătească. ”Fac pizza după o metodă inventată de mine, spaghete, cartofi prăjiți cu surprize, omlete <<la trosneală>>, de multe ori cu ciuperci. Și multe altele. Experimentez mult, ca și în jocul de baschet. Și bucătăria presupune experiment și inventivitate. Dar nu intenționez să scriu o carte despre tehnica (sau tactica) gastronomică. Sunt absolut dispus să vă încredințez dvs. spre publicare rețetele mele”. Profesorul propune pentru astăzi trei ”feluri”. Să începem cu:

Tiramisu (Trage-mă în sus!)

Se iau:

  • 5 gălbenușuri de ou
  • 200 g zahăr farin,
  • 500 g smântână grasă
  • ½ păhăruț rom
  • esență de rom
  • ceva coniac sau whisky
  • 50-60 g cacao
  • pișcoturi (48 bucăți)

Se freacă zahărul cu gălbenușurile până la spumă (preferabil cu mixerul, ca să nu obosiți). Se adaugă ușor smântână peste spumă, iar la sfârșit alcoolul. Rezultă o cremă. ”Separat, fac cafea (sau ness), 4 ceșcuțe, pe care o strecor, apoi o torn călduță peste pișcoturi (cu lingura). Se așază un strat de pișcoturi, se înmoaie cu cafea (dar nu prea multă); peste acestea, un strat de cremă, încă un strat de pișcoturi, mai bine înmuiat, apoi ultimul strat de cremă. Se presară cacao deasupra, apoi se introduce la frigider 2-3 ore. După aceea, poftă bună!

Senzația fericirii cerești sau poftă de viață, poftă de sex

Radu Negoescu ne garantează că prăjitura este într-un înalt grad energizantă. ”Rețeta mi-a dat-o o prietenă din Italia, prin ’76-’77. Ai senzația fericirii cerești. Sunt un ahtiat după dulciuri și după carne. Ar fi, totuși, un inconvenient cu prăjitura aceasta: după ce o consumi, nu mai poți să conduci, deoarece intră și alcool în compoziție, dar crește pofta de viață și – dacă vreți – de sex. Sportivilor le-o recomand numai cu esență de rom în compoziție, fără alcool. Zici că te duci în sus, căci într-o traducere aproximativă, <Tiramisu> asta înseamnă: <Trage-mă în sus!>. Este atât de tentantă și gustoasă, încât creează dependență. Dar te înalță până la cer! Că tot amintii de carne, doresc să vă prezint două rețete de friptură”.

                                                       A consemnat și consumat
                                                                                      Leonida Corneliu Chifu, în al nouălea cer. Deocamdată

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.