Rețete cu povești
(prima ediție: 1 iunie 2023)
”Bucătăria presupune experiment și inventivitate”
Radu Negoescu a fost profesor de înot și de baschet la CSȘ Ploiești. Spre deosebire de unii care se codesc să accepte invitația de a participa la rubrica noastră, mulți arătându-se neîndemânatici în mânuirea tigăii, profesorul n-a stat deloc pe gânduri.
Tehnica și tactica gastronomică
Mai mult, ne-a mărturisit că îi place mult să gătească. ”Fac pizza după o metodă inventată de mine, spaghete, cartofi prăjiți cu surprize, omlete <<la trosneală>>, de multe ori cu ciuperci. Și multe altele. Experimentez mult, ca și în jocul de baschet. Și bucătăria presupune experiment și inventivitate. Dar nu intenționez să scriu o carte despre tehnica (sau tactica) gastronomică. Sunt absolut dispus să vă încredințez dvs. spre publicare rețetele mele”. Profesorul propune pentru astăzi trei ”feluri”. Să începem cu:
Tiramisu (Trage-mă în sus!)
Se iau:
- 5 gălbenușuri de ou
- 200 g zahăr farin,
- 500 g smântână grasă
- ½ păhăruț rom
- esență de rom
- ceva coniac sau whisky
- 50-60 g cacao
- pișcoturi (48 bucăți)
Se freacă zahărul cu gălbenușurile până la spumă (preferabil cu mixerul, ca să nu obosiți). Se adaugă ușor smântână peste spumă, iar la sfârșit alcoolul. Rezultă o cremă. ”Separat, fac cafea (sau ness), 4 ceșcuțe, pe care o strecor, apoi o torn călduță peste pișcoturi (cu lingura). Se așază un strat de pișcoturi, se înmoaie cu cafea (dar nu prea multă); peste acestea, un strat de cremă, încă un strat de pișcoturi, mai bine înmuiat, apoi ultimul strat de cremă. Se presară cacao deasupra, apoi se introduce la frigider 2-3 ore. După aceea, poftă bună!
Senzația fericirii cerești sau poftă de viață, poftă de sex
Radu Negoescu ne garantează că prăjitura este într-un înalt grad energizantă. ”Rețeta mi-a dat-o o prietenă din Italia, prin ’76-’77. Ai senzația fericirii cerești. Sunt un ahtiat după dulciuri și după carne. Ar fi, totuși, un inconvenient cu prăjitura aceasta: după ce o consumi, nu mai poți să conduci, deoarece intră și alcool în compoziție, dar crește pofta de viață și – dacă vreți – de sex. Sportivilor le-o recomand numai cu esență de rom în compoziție, fără alcool. Zici că te duci în sus, căci într-o traducere aproximativă, <Tiramisu> asta înseamnă: <Trage-mă în sus!>. Este atât de tentantă și gustoasă, încât creează dependență. Dar te înalță până la cer! Că tot amintii de carne, doresc să vă prezint două rețete de friptură”.
A consemnat și consumat
Leonida Corneliu Chifu, în al nouălea cer. Deocamdată