close
PromovateRepere

Constitu╚Ťia din 29 martie 1923

Constitu╚Ťia din 29 martie 1923

Ast─âzi se ├«mplinesc 100 de ani de la adoptarea Constitu╚Ťiei Rom├óniei Mari din 29 martie 1923, una din cele mai moderne ╚Öi mai avansate din Europa interbelic─â. Astfel, constitu╚Ťia a marcat o perioad─â de consolidare a statului ╚Öi de dezvoltare socio-economic─â, constituind un eveniment de mare r─âsunet din punct de vedere istoric.
Odat─â cu finalizare Primului R─âzboi Mondial, dup─â mai mul╚Ťi ani de eforturi sus╚Ťinute, promulgarea Constitu╚Ťiei din 1923 reprezint─â ├«ncununarea acestui proces istoric de des─âv├ór╚Öire a statului na╚Ťional unitar. Prin decret regal, Regele Ferdinand I a promulgat Constitu┼úia ├«n data de 28 martie, consider├ónd-o un act esen┼úial „pentru consolidarea ┼či temeinica prop─â┼čire a scumpei Noastre Rom├ónii”.
Conform acesteia, „Regatul Rom├óniei este un stat na┼úional, unitar ┼či indivizibil ” al c─ârui teritoriu este inalienabil. Noua Lege Fundamental─â se baza pe principiul separ─ârii puterilor ├«n stat, acord├óndu-se mai mult─â aten╚Ťie puterii legislative, executive ╚Öi judec─âtore╚Öti. Regele avea ├«n continuare o serie de atribu╚Ťii relevante, printre care men╚Ťion─âm: dreptul de a convoca Parlamentul sau de a dizolva camerele sale, dreptul de a numi un nou guvern, dreptul de a alege ╚Öi revoca mini╚Ötrii. Regele era conduc─âtorul Armatei, acorda distinc╚Ťii militare, avea putere executiv─â ╚Öi putea s─â ├«ncheie conven╚Ťii cu statele str─âine ├«n materie de comer╚Ť.
De asemenea, un aspect esen┼úial este reprezentat de redefinirea no┼úiunii de „rom├ón” ├«n noul context socio-politic. A fi rom├ón nu face referire doar la originea etnic─â, ci devine un sinonim al conceptului modern de ÔÇŁcet─â╚ŤeanÔÇŁ.
Unirea Basarabiei, Bucovinei ╚Öi ├«n cele din urm─â a Transilvaniei, ridic─â problema minorit─â╚Ťilor. Noua Constitu╚Ťie elaboreaz─â drepturile minorit─â╚Ťilor ├«n anumite limite ╚Öi men╚Ťioneaz─â faptul c─â ÔÇŁ limba rom├óneasc─â este limba oficial─â a Statului Rom├ón ÔÇŁ. ├Än plus, Biserica Ortodox─â r─âm├óne biserica dominant─â ├«n stat, av├ónd prioritate fa╚Ť─â de alte culte.
Prin urmare, Constitu╚Ťia din 1923 este expresia politic─â fundamental─â pe baza c─âreia au func╚Ťionat institu╚Ťiile┬áRom├óniei┬áMari.

Via Asocia╚Ťia Principele Nicolae

Leave a Response

Politic─â comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a sus╚Ťine ╚Öi a ├«ncuraja dezbaterea ╚Öi schimbul de opinii ╚Öi argumente. ├Äncuraj─âm ╚Öi apreciem opinii contrare celor exprimate ├«n articolele publicate pe acest site, ├«ns─â at├óta timp c├ót afirma╚Ťiile se fac pe un ton respectuos, mai ales c├ónd sunt adresate autorului sau unui alt comentator.