close
Știință și tehnică

ANCOM propune retragerea obligațiilor Radiocom pe piața serviciilor de transmisie radioelectrică terestră în format analogic

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) lanseaza astazi in consultare publica un proiect de decizie privind identificarea pietelor relevante corespunzatoare serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune si radiodifuziune.

Prin aceasta decizie, ANCOM propune definirea pietelor relevante, precum si retragerea obligatiei de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor in functie de costuri pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor, impuse anterior in sarcina Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A. (Radiocom), concluziile analizei de piata realizate de ANCOM fiind ca aceasta nu mai detine putere semnificativa de piata.

Astfel, din analiza informatiilor si a datelor istorice disponibile pentru perioada 2009 – 2016 a rezultat ca Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) si Societatea Romana de Televiziune (SRTV), principalii cumparatori ai serviciilor de transmisie furnizate de Radiocom, detin o putere de negociere apreciabila, putandu-si manifesta puterea de contracarare si fiind capabili sa influenteze tarifele percepute de aceasta si, in fapt, sa se comporte ei insisi in mod independent fata de vanzator.

In aceste conditii, Autoritatea considera ca Radiocom nu mai detine putere semnificativa pe urmatoarele piete relevante de gros:

ü  Piata serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune.

ü  Piata serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de radiodifuziune in banda de frecvente FM.

ü  Piata serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de radiodifuziune in banda de frecvente AM.

Impactul asupra utilizatorilor finali

Pietele serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale cuprind transmisia initiala in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale la nivel national si local, transportul acestor servicii de programe prin retelele de comunicatii electronice si transmiterea finala, in integralitate si fara nicio modificare, a acestor programe in vederea receptionarii de catre utilizatorii finali.

Retragerea obligatiei impuse Radiocom pe cele trei piete nu va afecta utilizatorii finali ai serviciilor publice de programe de televiziune, de programe de radiodifuziune in banda de frecvente FM si de programe de radiodifuziune in banda de frecvente AM. Astfel, utilizatorii nu vor fi afectati nici direct, printr-o eventuala crestere a tarifelor abonamentelor de radio si TV (acestea fiind eliminate incepand cu data de 1.02.2017), nici indirect, printr-o eventuala scadere a calitatii programelor oferite de catre SRTV si SRR (in cazul cresterii cheltuielilor de transmisie care sa determine reducerea bugetului pentru realizarea lor, deoarece atat SRTV, cat si SRR au demonstrat ca au putere de negociere a tarifelor practicate de catre Radiocom).

Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie privind identificarea pietelor relevante corespunzatoare serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune si radiodifuziune poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 06.11.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), direct la Registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Persoana de contact:  Catalina Dragomir,  Sef serviciu Comunicare, tel. 0372.845.417

Tags : ancomradiotelefonieteleviziune

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.