close
Foto

CALIGRAFIA ALBĂ. JURNAL DE VISE. ION SĂLIȘTEANU ȘI „FRUMOASA DE SCRIS”

Ioan Mihai Cochinescu

Ion Sălișteanu a fost un mare pictor român și un profesor universitar dedicat studenților săi, alături de care nu o dată a expus pe-aceleași simeze, în semn de prețuire și încurajare.

În anii ’80 am călătorit împreună prin țară, făcând parte dintr-un juriu național itinerant (iar la întoarcerea noastră în București ne-a fost anulată jurizarea, pentru că fuseserăm pârâți de mai-marii culturii câtorva județe că acordasem întâietate autenticității mesajului artistic, indiferent de subiectele abordate de concurenți iar temele propagandistice lipseau cu desăvârșire).

M-a onorat cu prietenia sa, ne-a făcut împreună cu fiica sa, Oana, o vizită de neuitat acasă la Ploiești, unde au înnoptat și-am stat de povești până spre ziuă. De Sfântul Ioan organiza în impresionantul său atelier din strada Ermil A. Pangrati petreceri-carnaval cu prieteni artiști, muzicieni, actori, regizori, scriitori.

În 1986, la o astfel de petrecere, i-am dăruit o lucrare de artă fotografică înrămată – „Frumoasa de scris” – pe care a agățat-o imediat printre lucrările sale de suflet din atelier, chiar pe peretele principal. La petrecere se afla și tatăl pictorului, Danil Sălișteanu, care avea pe-atunci 88 de ani, ținându-se drept ca bradul și care era tare mândru de fiul său. Eu m-am costumat în ținută medievală de arlechin. Maestrul Ion Sălișteanu, purtând pijamale, s-a costumat în „pacientul” cu numărul 313 de la „Spitalul de glumeți 8,99” – cum stă scris în dosarul ținut la subsuoară, având ochii ficși, larg deschiși, pictați îndărătul unor rame de ochelari. O aluzie amar-umoristică la Spitalul Clinic de Psihiatrie nr. 9, cunoscut pentru internarea unora dintre cei mai vocali disidenți ai regimului comunist.

„Frumoasa de scris” (30×40 cm, suport argentic pe hârtie alb-negru – colecție particulară)
photo © 1986 Ioan Mihai Cochinescu

(Ioan Mihai Cochinescu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.