close
Social

CAND IL CITEAM PE DOSTOIEVSKI

Dragii mei,

Individul din stanga sunt eu in clasa a X-a. Elev la liceul de Mate-fizica inainte de trapta a II-a (Habar n-au pokemonii de azi ce era aia!!!).

Uitandu-ma la poza ma gandeam ce respect era atunci pentru actul de invatamant. Am zis ORICUI ca daca regret ceva din comunism este sistemul de invatamant de atunci.

Asa comunisti cum eram noi, in cazul meu UTCist citeam Dostoievski. Stiu ca este o activitate pe cale de disparitie asta cu cititul de carti, insa atunci asta faceam ca adolescenti – comentam carti citite. Si citeam mult.

Cred ca primul meu contact cu Ortodoxia, la modul serios, a fost Fratii Karamazov. Am un jurnal de conspecte si iata ce citat am notat eu la 16 ani din acest roman:

„Iubirea contemplativă este însetată de fapte mari, de lucruri pe care să le înfăptuieşti numaidecât şi în aşa fel, ca toată lumea să le vadă. Iubirea contemplativă te poate îndemna chiar să-ţi jertfeşti viaţa, cu condiţia numai să ţi-o jertfeşti cât mai repede, ca pe scenă, sub privirile tuturor, ca să primeşti aplauze. În timp ce dragostea vie înseamnă străduinţă necontenită şi stăpânire de sine, pentru unii poate chiar o adevărată ştiinţă. Pot să vă spun, totuşi, că în clipele când veţi descoperi cu groaza că toate străduinţele dumneavoastră s-au irosit în van şi cînd vi se va părea că în loc să vă apropiaţi cât de cât de ţelul dorit, v-aţi îndepărtat şi mai mult de el, în clipa aceea puteţi fi încredinţată că l-aţi atins; atunci veţi simţi lămurit puterea minunată a lui Dumnezeu, care n-a încetat să vă iubească şi care v-a călăuzit, fără să ştiţi, pas cu pas.”

Halal UTCist :-)) !!

Doamne ajuta!

(Cătălin Rusu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.