close
Cenaclul I.L. CaragialePromovate

Cenaclul „I. L. Caragiale” la Seratele Culturale Elstar

 

Cea de a 37-a serată culturală Elstar a prilejuit întâlnirea publicului câmpinean dar și ploieștean , membri ai Cenaclului literar I. L. Caragiale, care au venit la Câmpina, cu două scriitoare prahovene sensibile, talentate, profund implicate în viața culturală prahoveană. Serata a fost structurată de amfitrionul evenimentului, Codruț Constantinescu, în două calupuri, la fel de interesante și pline de conținut.

Codruț Constantinescu a prezentat numeroasei audiențe, pe scurt C.V.-ul literar atât al doamnei Livia Dimulescu cât și pe cel al doamnei Anda Mihaela Miroiu. Diana Trandafir a spart gheața afirmând că avem de-a face cu două scriitoare foarte talentate, care s-au făcut cunoscute în lumea literară.

Alice Neculea, Livia Dimulescu

„Amândouă îmi sunt și foarte bune prietene și le felicit. Eu și Livia Dimulescu avem aceleași afinități. Livia scrie și poezie și teatru, pe lângă literatură. Cartea pe care o lansăm astăzi, Interioare, se citește dintr-o răsuflare, te prinde, este un roman de dragoste cu o construcție narativă solidă, este ca o casă, are fundație, ziduri, structură de rezistență dar în interior este o adevărată furtună pentru că cei doi protagoniști trăiesc o adevărată dramă. Cartea pune multe întrebări. Livia Dimulescu construiește două personaje veridice. Din punctul meu de vedere, personajul feminin este o enigmă, un suflet neliniștit.”

D-l Florin Dochia a dezvăluit audienței că a avut privilegiul de a fi printre primii cititori ai cărții când nici nu avea titlu, mai mult l-ar fi și sugerat, ceea ce îl face într-un fel nașul cărții.

„Am citit-o pe îndelete și pot spune că are o arhitectură de înaltă clasă. Livia Dimulescu știe să creeze emoție. Personajul feminin este foarte puternic. Este un roman solid, indiferent de numărul de pagini pe care îl are cartea. În plus, este plină de mirosuri, mai ales de mosc. Eu mi-am găsit locul în această carte.”

Profesorul, eseistul și criticul literar Christian Crăciun, un obișnuit al seratelor culturale a subliniat rafinamentul franțuzesc al analizei cărții „Interioare”.

„Mie mi-a adus aminte de romanul interbelic al lui Constantin Fântâneru din 1932 care se numea cam tot așa, „Interior”. Este un roman analitic, fiind vorba despre o dragoste cu năbădăi. Că tot s-a adus în discuție care dintre personaje ar fi mai puternic, ea sau el, mie mi se pare că dimpotrivă, el este mai puternic. Avem de-a face cu un cuplu din zilele noastre, aflat într-o stare conflictuală din cauza acestor vremuri și a presiunii care este pusă pe cuplul modern, aflat între dragoste și carieră. Ritmul este foarte bun, strâns iar conflictul este unul de tip existențial. Răzbate din roman un acut sentiment al zădărniciei, prin care trece absolut toată lumea care are microbul acesta de a scrie, căci personajul principal masculin asta face, scrie un român. Realitatea s-a topit în carte iar personajul masculin își ucide personajul, în căutarea sensului”.

Livia Dimulescu a mărturisit, în scurta sa intervenție, că mulțumește oamenilor din Câmpina, unde se simte foarte bine, fiind de altfel prima lansare a romanului său, intitulat misterios, „Interioare”.

„Nu mă așteptăm să fie atât de bine primit de oameni pe care nici nu-i cunoșteam. Nu sunt obișnuită cu laudele și sper să fie sincere, știți cum este la aceste lansări. Despre carte nu am multe să vă spun decât că nu știu cum s-a scris. În general scriu cărțile când sunt foarte supărată și cum în ultimul timp am fost foarte supărată… E drept că pe lângă scris, citesc mult dar sunt atrasă și de teatru, sunt foarte activă în acest domeniu fascinant. Literatura este cumva viața mea paralelă.”

Anda Mihaela Miroiu

Despre adevăratul debut al doamnei Anda Miroiu au vorbit Diana Trandafir, Florin Dochia, Christian Crăciun și Dan Precup. Volumul „Contre-jour” este alcătuit din 43 de poeme traduse și în limba franceză de doamna Liliana Ene.

„Poezia Andei Mihaela Miroiu se încadrează în trendul actual, este abstractă, are cronici bune” a spus Diana Trandafir. Christian Crăciun a atras atenția audienței asupra faptului că „suntem norocoși că la noi nu există deocamdată poezia ideologizată din Occident de acum, chiar dacă, e drept, și noi am avut parte din plin de ea începând cu anii 1950. Poezia Andei Miroiu este o poezie axată pe enunț, o poezie când construită cu barda, când realizată prin metoda șlefuirii, iar titlul inspirat ales, trimite la ambiguitatea umbrei”.

Pentru Florin Dochia poemele Andei Mihaela Miroiu sunt muzicale, fiecare vers având o rupere de ritm iar această poezie nu s-ar scrie atât de ușor.

„Unele poeme au un aer de haiku. Este și o poezie de evaziune, un refugiu în care Anda ne invită. Sper că continue să meargă pe calea aceasta a esențelor.”

Ramona Muller, Anda Mihaela Miroiu

Doamna Anda Mihaela Miroiu a dezvăluit că a scris 43 de poeme, la 43 de ani, fiecare poem fiind o treaptă, reușitul volum fiind o punte de legătură între poezie, pictură și frumoasa limbă franceză.

„Cartea aceasta este o însumare a stărilor mele interioare, o poezie a maturității”.

Firiță Carp, editorul ambelor volume și directorul Editurii Detectiv Literar, unde au fost publicate cele două cărți, a mărturisit că se simte foarte bine la Câmpina, printre iubitorii cărții din oraș.

„Mă simt bine aici și doar ascultând, învăț multe și îmi place acest loc și pentru că lucrurile se spun cu eleganță. Cele două cărți au fost două surprize foarte plăcute pentru mine și cred că Dumnezeu le-a mângâiat ușor pe crește pe ambele autoare”.

Livia Dimulescu, Lorena Crintea, Anda Mihaela Miroiu, Florin Manole

Următoarele două serate vor avea loc în următoarele două săptămâni (pe 17 iunie si 25 iunie). Vom schimba registrul tematic și vom vorbi despre ultimele două cărți ale cunoscutului profesor câmpinean Constantin Trandafir, critic literar de anvergură națională și despre cartea domnului profesor Armand Goșu de analiză politică despre evoluțiile din Rusia.

Două motive în plus pentru a lua parte la Seratele Culturale Elstar.

(CentrudePresă)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.