close
Grupul de la PloieștiPromovate

Cenaclul „I.L. Caragiale” și-a reluat activitatea la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești

Începând de luni, 8 ianuarie, Cenaclul literar „I.L. Caragiale“ Ploiești și-a reluat seratele literare din noul an, tot la Filarmonica „Paul Constantinescu” din municipiu. Următoarea întâlnire a fost anunțată pentru luni, 22 ianuarie a.c..

Astfel, la prima ședință literară din Noul An s-a bucurat de o prezență destul de numeroasă, chiar dacă Mihaela Taulet și Cătălin Apostol au lipsit din motive prea bine întemeiate, iar Andreea Mihaela Nicolae și-a amânat debutul, sperăm noi că până la următoarea întâlnire.

La dezbaterile din această săptămână au răspuns prezent: Ioan Vintilă-Fintiș, Florin Manole, Florin Oprea Sălceanu, Raul Sebastian Baz, Robert Aristotel Avrigeanu, Marian Zmaranda, Livia Dimulescu, Diana Trandafir, Anda Miroiu, Leonida Corneliu Chifu, Eugen Petri, Ioan Corin Culcea, Octavian Onea, Corina Nistor, Alexa Gina Nicolăescu, Mariana Gheorghe, Alice Neculea, Ana Raisa Manole, Ioan Liviu Manole și Virgil Rădulescu.

Așa cum ne-am obișnuit, președintele Cenaclului, Ioan Vintilă Fintiș, a deschis ședința cu revista presei literare, apoi a făcut o scurtă prezentare a volumului REPERE CRITICE – Poezia lui Ioan Vintilă Fintiș, prefațat de Lucian Vasilescu sub titlul, nobil am putea spune, de „Prințul Țărilor de Jos”.

La rubrica „Debut”, Mariana Gheorghe a recitat două poeme din volumul său de poezii, urmată fiind de Livia căreia i-a revenit misiunea de a recita din poemele Alexei Gina Nicolescu.

Ioan Corin Culcea, recent premiat la Concursul Internațional de Creație „Trofeul Univers Românesc”, ne-a delectat cu două dintre poemele sale, apoi Livia Dimulescu ne-a încântat cu tradiționala „pastiluță”, un eseu rupt din trăirile cotidiene.

A urmat matematicianul nostru, Raul Sebastian Baz, care a descoperit formula poetică, citindu-ne trei poeme, ca o răzbunare pe editura care îi tot amână apariția tipărită a volumului său.

Din tandemul de la Câmpina, Diana Trandafir și Anda Miroiu, Diana a recitat trei poezii din creația proprie, prezența colegelor din al doilea municipiu al județului devenind deja tradiție.

Un moment inedit a fost prezentat de trio-ul Ioan Vintilă Fintiș, Marian Zmaranda și Leonida Chifu intrând într-un trialog poematic din „Ceata Homerică” în rolurile autorilor, respectiv Ioan Vintilă Fintiș, Costin Lupu și Gabriel Tanul.

Serata literară s-a încheiat cu dezbaterile de rigoare, toți cei prezenți prezentându-și puncte de vedere față de evenimentele prezentate. Moment în care Octavian Onea ne-a prezentat lucrarea domniei sale „Hașdeu: Simțesc că mă fac zeu! sau de la Vladimirescu la tigaia lui Dinescu”, o culegere de motto-uri, în două acte, cu cinci tablouri și un epilog.

Cenaclul literar „I.L. Caragiale“ Ploiești s-a născut urmare a inițiativei unor oameni iubitori de cultură din județul Prahova și are drept scop creșterea valorilor și promovarea culturii locale, descoperirea și încurajarea tinerilor talente, precum și susținerea și promovarea creațiilor literare ale membrilor săi, debutanți sau consacrați, în țară și peste hotare, organizarea unor concursuri de creaţie literară, găzduirea de colocvii, conferinţe, lansări de carte, comunicări ştiinţifice Participarea la evenimente culturale locale sau naţionale și colaborarea cu alte cenacluri din ţară şi din străinătate.

Tags : cenaclul IL Caragiale Ploiestifilarmonica paul constantinescu ploiestigrupul de la ploiestiserate literare

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.