close
PromovateTradiții

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ilie. Care sunt tradiţiile şi obiceiurile din popor legate de această zi

Cunoscut ca fiind un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme secetoasă, Sfântul Ilie Tesviteanul, este sărbătorit în data de 20 iulie în fiecare an.

Sfântul şi marele proroc Ilie a primit de la Dumnezeu darul de a deschide şi închide Cerurile.

Se spune că a fost ridicat la Cer în vârtej de vânt, într-un car de foc, tras de cai scăpărători, în timp ce mergea alături de Elisei, ucenicul său. Ilie, care în limba română înseamnă „Al cărui Dumnezeu el este” a fost un proroc evreu menţionat în A treia carte a regilor din Vechiul Testament.

Tradiţia spune că, din porunca lui Dumnezeu, prorocul a părăsit ţinutul lui Israel îmbrăcat în piele de viţel şi s-a dus la râul aflat dincolo de Iordan, unde a stat în casa unei văduve sărace care a primit plata ospitalităţii sale prin faptul că pe toată perioada secetei covata cu făină şi ulei nu i s-a mai golit.

După câteva zile de şedere în casa acestei văduve, fiul acesteia a murit, iar femeia în durerea ei l-a acuzat pe Sfântul Ilie că ar fi adus necazul asupra casei sale. Sfântul Ilie l-a luat pe copil şi după ce suflă de trei ori asupra lui, tânărul a revenit la viaţă, Sfântul profeţind prin acest lucru învierea morţilor.

Tradiţii şi obiceiuri din popor

În popor se crede că nu este voie să se mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie. De asemenea, nu este permis ca aceste fructe să se lovească unul de altul, întrucât ar chema astfel grindina care ar distruge plantaţiile. De Sfântul Ilie, oamenii obişnuiesc să ducă merele la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că în acest fel ele vor deveni „mere de aur”pe lumea cealaltă.

O credinţă populară de Sfântul Ilie spune că, pentru ca sufletele copiilor morţi să se veselească, trebuie ca femeile să cheme copii străini şi să-i aşeze sub un măr pe care mai apoi să-l scuture şi să dea de pomană fructele căzute, conform crestinortodox.ro.

Alte superstiţii de Sfântul Ilie spun că, în această zi, se culeg plantele de leac, se recoltează mierea şi nu se lucrează. De altfel, oamenii credeau că Sfântul Ilie aduce ploaia, furtunile şi grindina.

C.S.

Tags : datini si obiceiurisarbatorisfantul ilie

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.