close
Promovatesănătate

Decretul 770/1 X 1966 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii

Ultima oară când populaţia ţării a numărat 19.000.000 a fost în 1966. Întâmplător sau nu, în acelaşi an, Nicolae Ceauşescu a dat celebrul Decret 770, care interzicea avorturile. În urma acestei măsuri de represiune luată împotriva femeilor, la cel de-al X-lea Congres al PCR, în 1969, Ceauşescu anunţa deja naşterea cetăţeanului cu numărul 20.000.000: Marius Daniel Stănciulescu din Argeş.Promulgat pe 30 septembrie 1966, Decretul prevedea că o femeie mai are dreptul de a face avort doar dacă are peste 45 de ani şi numai dacă are deja patru copii. Se interzicea, de asemenea, folosirea oricărei forme de contracepţie. În viziunea lui Ceauşescu, scopul Decretului 770 era creşterea demografică a României cu 10 milioane de persoane în următorii 20 de ani. Astfel, în urma interzicerii avorturilor, în perioada iulie – decembrie 1967 a fost înregistrată o creştere a natalităţii de patru ori mai mare. Dacă în 1966 natalitatea a fost de 14,3 naşteri la mia de locuitori, în 1967 natalitatea, practic, s-a dublat: 27,4 naşteri la mia de locuitori.
Din cauza Decretului 770, viaţa de cuplu a românilor se desfăşura sub teroare, depinzând de „calendar” şi de eficienţa contraceptivelor, procurate cu greu din Ungaria, Iugoslavia sau aduse de marinari. Atunci a apărut şi o „piaţă neagră” a avorturilor.
Un avort costa 5.000 de lei, cam două salarii medii, la vremea aceea. Pentru a menţine crescută rata natalităţii, Ceauşescu a lansat însă o campanie de represiune împotriva femeilor. În întreprinderi, femeile erau obligate lunar de secretarii de partid să meargă la cabinetul medical pentru a fi controlate dacă sunt sau nu însărcinate, pentru ca, mai apoi, să fie prinse dacă fac avort.
La fiecare secţie de naşteri era arondat câte un miliţian sau un securist, care ancheta cazurile femeilor internate în urma unor tentative de întrerupere de sarcină. Acestea erau şantajate cu întreruperea tratamentului medical, bătute şi torturate pentru a spune cine le-a făcut întreruperea de sarcină. Conform statisticilor, în perioada 1967 – 1989 au murit 9.542 de femei din cauza avorturilor provocate. În realitate, numărul româncelor care au fost victimele acestei campanii de represiune a fost mult mai mare.
Măsura draconică a lui Ceauşescu a dat şi rezultate, la finele anului 1989 populaţia României ajungând la 23 de milioane de locuitori, iar toţi copiii născuţi în urma acestui decret au fost numiţi „decreţei”.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.