close
Artă

Expoziția de grafică „Litere și Personaje” – Georgeta Năpăruș deschisă la TNB

La 20 de ani de la dispariția inegalabilei artiste plastice Georgeta Năpăruș, publicul iubitor de frumos are ocazia de a vedea, strânse într-o expoziție de grafică, lucrări semnate de aceasta în ultimii ani de viață, provenite din Colecția Familiei Grigorescu.

Intitulată Litere și Personaje– Georgeta Năpăruș, expoziția, organizată de Colony Art Gallery în parteneriat cu Teatrul Național (în cadrul programului TNB-Parateatral – Arte vizuale), este vernisată în foaierul Sălii Media (aripa Intercontinental), unde va putea fi vizionată până în data de 24 octombrie 2017.

Cu acest prilej, va fi lansat și un album cu reproducerile acestor lucrări, prefațat de criticul de artă Pavel Șușară, care va fi prezent și la vernisaj pentru a prezenta expoziția.

”Timp de aproape patruzeci de ani, de-a lungul carierei întinse între 1957 și 1996, Georgeta Năpăruș a fost cunoscută pentru pictura ei. În anii ’90, a început să experimenteze cu arta obiect („Calul” de la MNAC, figurinele de pâine, tabla de go, abacurile pictate). În ultimii doi ani de viață, limitată în mișcare din cauza bolii, a produs un număr de minimum 120 de desene și acuarele, aflate astăzi în câteva colecții particulare. Expoziția de față prezintă circa jumătate din această operă, punând în lumină o latură nouă și surprinzător de vie a operei artistei. Grafica apare mai mult ca un început, deși este născută sub amenințarea sfârșitului, într-un omagiu fără pretenții adus creativității.” Ilie Grigorescu

”Derivate, aparent, din eposul folcloric şi din suculenţa narativă a imaginarului rural, ca un simplu exerciţiu ludic sau doar ca un imens spectacol suficient sieşi, compoziţiile Georgetei Năpăruş sunt, de fapt, comentarii ample asupra creaţiei, asupra energiilor generatoare şi a imperativului ființei – comentează în prefața albumului, Pavel Șușară. Asemenea Creatorului însuşi, care nu alege, nu explică şi nu părtineşte, Georgeta Năpăruş priveşte totul cu aceeaşi uimire şi cu o egală iubire (…). Georgeta Năpăruş știe să conjuge inconfundabil sentimentul duratei cu irizările clipei, arhetipalul cu spontaneitatea şi enunţul sever cu jubilaţia privirii”.

Expozitia va putea fi vizitată între orele 11.00 – 19.00, accesul publicului făcându-se prin foaierul Sălii Studio a TNB, pe lângă Casa de bilete, sau direct de pe esplanada de unde se intră spre Sălile Media și Pictura.

T.N.

Tags : georgeta naparustnb

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.