close
Agenda culturalăPromovate

Expoziţie retrospectivă de pictură a artistului Ioan Lăzeanu la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“

vă invită

miercuri, 5 septembrie 2018, ora 1700

la sediul muzeului

Ploieşti, B-dul Independenţei nr. 1

la vernisajul expoziţiei retrospective de pictură

a artistului

Ioan Lăzeanu

Născut în 1940 în Ploieşti, pictorul Ioan Lăzeanu a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, la clasa prof. Paul Miracovici și Gheorghe Popescu,  pe care le-a absolvit în 1966.

După aproape un deceniu în care şi-a desăvârşit educaţia artistică şi a participat la numeroase expoziţii şi proiecte în România – Ploieștiul are o moștenire artistică ce­i poartă semnătura: lucrare murală în Sgrafito tehnic, la Sala Sportului din Ploiești realizată în 1972, emigrează în Germania, în 1974.

De acum, contactul cu arta occidentală îi permite să studieze pictura din perspective diverse, în căutarea unui ton artistic propriu şi original. Urmează decenii în care, printr-o continuă sublimare a discursului vizual, maestrul Ioan Lăzeanu devine o voce de sine stătătoare şi îşi afirmă personalitatea prin numeroase participări la expoziţii în Germania (Bremen, Essen, Dahau, Lüneburg, Worpswede, Zeven, sau Berlin – Künstlerhaus Berlin, Technische Universitet, Dock 11, Galerie Turm, Galerie Treptow, Galerie Kondeyne, Galerie Henze) Marea Britanie (Kunstbrücke, London), Portugalia, Polonia etc.

Foarte puţin cunoscut în România, unde a avut o singură expoziţie, după stabilirea în Germania, în 2010, la Ploieşti, s-a scris foarte puţin despre pictura lui, despre care se spune că este una structuralistă.

Herbert Albrecht, critic de artă din Bremen, scria că Ioan Lăzeanu „ar trebui să se afle, cu lucrările sale, ca un pustnic într-o lume zgomotoasă cu gesturi necontrolate, ca acei oameni care ştiu să aprecieze distanţa, liniştea şi singurătatea.”. Lucrările sale sunt novatoare, cu „liniaturi în curbe şi unghiuri, desene aruncate în spaţiu, mişcarea lor în grupuri sau separate şi de la bun început lăsate întâmplării.(…) Caracterul jucăuş al desenelor este foarte vizibil”.

Artistul despre sine:

„Părăsind pictura realistă ilustrativă, m-a preocupat în studiile de mai târziu viziunea tabloului ca o suprafață unitară, așa ca într-un covor. Tablourile lui Ion Țuculescu sau Eugen Tăutu de exemplu.

Precum picăturile de ploaie ce cad pe suprafața apei, își pierd conturul și devin una cu apa, obiectele au pierdut importanța pe care au avut-o la început, s-au deformat în frânturi lineare, s-au întors la obârșia desenului ce le creaseră, au devenit una cu suprafața.

Odată ajuns în lumea structurilor, am avut revelația intrării într-un spațiu universal ce cuprinde sau poate să cuprindă toată fantesia unui artist. De acum nu-mi mai puneam întrebarea, ce vreau să pictez? Deci întrebarea unei tematici la începutul lucrului nu mai are prioritate, ci de la bun început jocul cu materialul structural ce­mi stă la dispoziție, linia și punctul. Fiecare tablou este un joc vizual iar fiecare joc își găsește singur povestea, în mișcarea ce l-a creat. Tehnica pe care o folosesc se aseamănă cu caligrafia, scrisul literelor, desenul meu a devenit un fel de scriituri, bazat pe mișcarea mâinii, adică pe trasul liniilor sau combinarea lor în semne libere.

La prima vedere privitorul nu vede în aceste lucrări cea ce cunoaște sau ceea ce așteaptă să vadă, de acea pune totul sub semnul întrebării este nemulțumit și caută o explicație. Ceea ce vreau să arăt în lucrările mele, este unul din felurile inovative, spre o pictură contemporană. Aș mai putea spune că fiecare tablou este o acumulare a timpului , adică o parte din viața mea.“ (Ioan Lazeanu)

Pentru detalii vă stă la dispoziţie Departamentul – Servicii educative, relaţii publice şi documentare din cadrul Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“:

Tel./fax: 0244 511375, tel. 0244 522264.

Tags : BremenDahauDock 11EssenexpozitiiGalerie HenzeGalerie KondeyneGalerie TreptowGalerie TurmgaleriiIoan LăzeanuLüneburgMuzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”picturisau Berlin - Künstlerhaus BerlinTechnische UniversitetWorpswedeZeven

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.