Festivalul Ambasadelor „One World” 2017 s-a deschis joi cu proiecții de filme și expoziții, programul acestuia cuprinzând, până duminică, o suită variantă de evenimente, printre care se numără spectacole de world music, dansuri, ateliere, gastronomie și conferințe.
Andreea Dănescu, directorul Festivalului Ambasadelor, a declarat că aproximativ 50 de state participă la acest eveniment, nelipsind minoritățile.
Ea a spus la festivitatea de deschidere a festivalului că proiecțiile de filme din prima zi au avut ca tematică planurile. Dănescu a menționat că proiecțiile de filme vor continua la Cinema Pro până duminică, tematica peliculelor fiind vineri singurătatea, sâmbătă călătoria, iar duminică familia. „Sunt 16 țări participante cu 24 de proiecții cinematografice”, a precizat ea.
Totodată, Andreea Dănescu a menționat că joi, între orele 11,00 și 21,00, la Grand Hotel du Boulevard, au putut fi vizitate două expoziții, una cuprinzând costume tradiționale iar alta, fotografii contemporane de cultură urbană.
Atât expoziția de artă tradițională, artizanat și patrimoniu cultural, cât și cea de fotografie urbană contemporană mai pot fi vizitate în același interval orar și locație până duminică.
Andreea Dănescu a spus că la același hotel, vineri, de la ora 11,00, va avea loc conferința „Branding a country”, susținută de Teodora Migdalovici, Cannes Lion Ambassador. Totodată, sâmbătă, de la ora 11,00, se va derula conferința „Europa — Connecting Cultures: diversitatea culturală de la trend-setter la un copil problemă?”.
În Parcul Titan, pe 9 și 10 septembrie, între orele 13,00 — 22,00, vor fi prezentate spectacole live cu tematică internațională de muzică, dans și live performance. De asemenea, vor avea loc diverse ateliere și workshopuri meșteșugărești, ceremonii culturale, precum arta servirii ceaiului și cafelei, diverse tehnici de grafică, caligrafie și pictură specifică, henna painting, fabricarea trabucurilor, workshopuri de interpretat la diverse instrumente tradiționale din mai multe state.
Vor fi standuri expoziționale ale ambasadelor, precum și spații de food court de gastronomie tradițională.
Pentru copii nu vor lipsi jocuri interactive și teatru, workshopuri de limbi străine, ateliere creative de cunoaștere a obiceiurilor și tradițiilor țărilor participante.
„Evenimentul (…) celebrează multiculturalitatea în ansamblul ei, în profunzimea ei și oferă oportunitatea pentru publicul din București și din țară să intre în contact cu niște națiuni și niște culturi cu care în mod normal nu cred că ar avea cum să intre în contact”, a declarat Dănescu.
Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a spus că Festivalul Ambasadelor este o oportunitate de a arăta diversitatea din România.
„Este o ocazie excelentă de a arăta diversitatea existentă în România și de asemenea, să vă implice pe voi toți în a arăta că România e o țară unde oamenii se simt acasă, unde oamenii își pot împărtăși obiceiurile, pot să-și păstreze tradițiile și unde toți se implică într-o minunată țară multiculturală”, a declarat Negrescu.
El a spus și că Bucureștiul e o casă pentru mulți oameni din diferite părți ale lumii. Ministrul crede că scopul festivalului este de asemenea să arate că toți sunt bine-veniți în România și în București. În opinia sa, este minunat să se arate diversitatea lumii pentru câteva zile în București.
Printre participanții la festivitatea de deschidere a festivalului s-a numărat și principesa Maria.
Aflat la a treia ediție, Festivalul Ambasadelor este un eveniment produs și marca Asociația ESCU, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de PMB prin ARCUB, în cadrul Programului cultural București — Oraș Participativ 2017, organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe și al Comisiei Naționale pentru UNESCO, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, Ministerul Turismului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Relații Interetnice din Guvernul României.
Agerpres