close
Artă

Concert acustic și expoziție cu fotografii nepublicate din arhiva lui Nicu Covaci – la 55 de ani de la fondarea Phoenix

Un concert acustic și o expoziție cu fotografii nepublicate din arhiva lui Nicu Covaci vor marca 55 de ani de la fondarea trupei Phoenix, informează un comunicat de presă.

Concertul „Phoenix Unplugged” va avea loc marți la Berăria H din Capitală și va cuprinde piese legendare, într-o interpretare inedită, alături de invitați surpriză care vor participa cu instrumente atipice muzicii Phoenix.

Ulterior acestui eveniment, hotelul Caro din București va fi gazda unei expoziții foto inedite în cadrul căreia vor putea fi văzute în premieră zeci de fotografii nepublicate ale momentelor cheie din istoria formației Phoenix, extrase din arhiva personală a lui Nicu Covaci.

Expoziția va fi deschisă publicului începând cu 22 septembrie și va cuprinde și câteva dintre tablourile realizate de Nicu Covaci, în copie. Câteva dintre fotografii vor putea fi văzute și la concertul de marți.

Evenimentul pregătește lansarea unui volum de fotografii din istoria Phoenix, cu materiale din arhivele personale ale membrilor formației, ale fanilor colecționari sau fotografilor care au documentat evenimente Phoenix de-a lungul celor 55 de ani de carieră. Volumul va cuprinde, și el, fotografii nepublicate până în prezent.

Nicu Covaci 

Nicolae (Nicu) Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. Singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia, Covaci a crescut fără tată până la vârsta de vreo 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră timp de vreo 10 ani.

A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară. A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Nicolae Covaci a scris istorie in muzica romaneasca in momentul in care a pus bazele trupei ”Sfintii” – din care faceau parte studenti si elevi din Timisoara, orasul sau natal.Prin 1961, Nicu Covaci si Kamocsa Camo Bela, elevi la Scoala Generala nr. 2 din Timisoara, au facut o “formatie de chitare electrice” – inspirati de ceea ce se intampla peste granita. Trupei i-au pus numele ”Sfintii”, care ulterior avea sa devina celebra ‘Phoenix’, pentru ca activistii culturali nu puteau sa lase ca o trupa de tineri sa ”perfirmeze” in cadrul festivalurilor organizate de UTC (Uniunea Tinerilor Comunisti), sub un nume care avea de-a face cu religia.

În 1965, componenta trupei s-a schimbat, in Phoenix intrand Florin “Moni” Bordeianu (n.1948, student IEFS), Claudiu Rotaru, Ioan “Pilu” Stefanovici (n.1946, student Politehnica) si Gúnter “Spitzi” Reininger (n.1950, elev la scoala de muzica). Repertoriul era compus din cover-uri celebre ale trupelor Beatles, Rolling Stones, Animals etc. Au fost ascultati de criticul muzical Cornel Chiriac, care i-a ajutat sa inregistreze un album. In acea perioada au lansat piesele celebre “Vremuri” si “Canarul”.

Au castigat un premiu la un concurs intre formatiile studentesti in 1968 – la Festivalul National de arta studenteasca de la Iasi, cand au concurat cu Rosu si Negru, Coral si Mondial. Un an mai tarziu, locul lui “Pilu” a fost luat de Dorel “Baba” Vintila Zaharia (n.1943, ex – Sideral, Cometele, student la Politehnica). Apar in emisiuni de televiziune si sustin zeci de concerte, reusind sa se impuna ca trupa de referinta.

Dupa emigrarea lui Moni Bordeianu, din toamna anului 1970, componenta trupei sufera iar modificari: apar “Spitzi”, Cornel Liuba (tobe), Kovacs Zoltan (bas) si Laurentiu Butoi (oboi, flaut). Este cooptat in trupa si Mircea Baniciu (student Arhitectura), un folkist care insotea trupa in turnee, iar in octombrie 1971 se renunta la serviciile lui Zoli, Laurentiu si, putin mai tarziu, la Cornel, fiind adusi Joszef Kappl (ex – Color, Clasic XX, student Conservator) si Costin Petrescu (ex – Olympic’64, student Arhitectura). Se schimba insa si stilul, care capata rezonante folclorice.

Este perioada in care este realizat poemul rock “Cei ce ne-au dat nume”, prezentat in premiera la Opera din Timisoara la 13 ianuarie 1972. A aparut apoi albumul “Negru Voda”, primul disc LP scos de o formatie rock in limba romana. In 1974, apare in trupa Ovidiu Lipan “Tandarica” (ex- Rosu si Negru, scoala de muzica).

Phoenix, cunoscută în Occident ca Transsylvania-Phoenix, este o formație românească de muzică rock, înființată în 1962, la Timișoara. Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului XX. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din țară asupra vieții culturale au adus la destrămarea multor formații de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul românesc autentic) - foto: pure-romania.com

Phoenix – foto: pure-romania.com

Nicu Covaci s-a casatorit cu o olandeza, iar la scurt timp, 26 octombrie 1976, a fugit cu o parte din membrii trupei ascunsi in cutiile de la boxe, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania. Fuga din tara a descris-o in cartea “Phoenix … insa eu”, scrisa in 1992. Nicu Covaci a continuat sa cante, iar Phoenix a existat in continuare in Germania, unde s-a stablit trupa. Muzicienii romani au activat sub numele de Mad House si Transsylvania Phoenix (numele Phoenix fiind deja adjudecat de o trupa americana), scotand mai multe discuri si i-au cunoscut pe Manfred “Manni” Neumann (vioara, voce) si pe Tom Buggle (bas).

Nicu Covaci revine in tara dupa 1989, dar urmeaza mai multe neintelegeri cu actualii si fostii membri ai trupei, astfel incat compenenta acesteia s-a schimbat des, Phoenixcontinuand insa sa ramana o formatie de referinta, iar Nicolae Covaci un idol pentru multi.

Nicolae (Nicu) Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix - in imagine, Nicu Covaci in concert la Targu Mures - foto: ro.wikipedia.org

Nicu Covaci in concert la Targu Mures – foto: ro.wikipedia.org

Actualmente (2012), Covaci locuiește în Moraira, Spania. Covaci este și un iubitor al motocicletelor și al sportului, practicând, printre altele, atletismul, canotajul, karate, boxul, înotul și scufundatul sportiv.

Nicolae (Nicu) Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix - in imagine, Nicu Covaci in concert la Targu Mures - foto: facebook.com

Nicu Covaci – foto: facebook.com

Tags : concertexpozitiefotografiemuzicaphoenix

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.