close
Actualitate

Ziua petrolistului este sărbătorită în fiecare an, la data de 8 septembrie

Sărbătorită începând cu anul 1990, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrom, Ziua petrolistului se desfășoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliștilor. Această zi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracție, prelucrarea și cercetarea petrolului.

Potrivit site-ului oficial al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră, www.ropepca.ro, România a cunoscut, în anul 1857, trei premiere mondiale: frații Mehedințeanu au deschis, la Ploiești, prima rafinărie de petrol de tip industrial; Bucureștiul a devenit primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant, fiind folosite 1.000 de lămpi cu gaz pe străzile capitalei; România a apărut în statisticile internaționale cu o producție de țiței oficial înregistrată de 275 de tone.

Potrivit declarației susținute, la 7 septembrie 2010, de deputatul de Prahova, George Ionescu, și publicate pe site-ul www.cdep.ro, în ceea ce privește iluminatul public, Bucureștiul a fost urmat de Iași, în 1858, de Craiova, în 1859, și de Ploiești, în 1860. Producția de 275 de tone de țiței a fost obținută în 18 localități din județele Prahova, Dâmbovița, Buzău și Bacău, ea ajungând la peste 3.000 de tone în 1862, când funcționau 58 de unități de distilare a țițeiului. În 1894, România avea 87 de rafinării, dintre care 45 erau situate în Prahova.

O urmare firească a dezvoltării rapide a industriei petroliere a fost înființarea unor instituții de profil. Astfel, în 1904, a fost fondată, la Câmpina, o școală pentru maiștri de foraj și de rafinărie, iar în anul 1908, au fost deschise, la Ploiești, atelierele Concordia pentru repararea și fabricarea de utilaje petroliere. Până în anul 1957 au apărut institute de cercetare și proiectare pentru prospectarea, forajul, extracția, transportul și prelucrarea petrolului și a gazelor, dar și a echipamentelor respective, unul dintre exemplele edificatoare în acest sens fiind „Institutul de Petrol și Gaze”, înființat în 1948 la București, dar care și-a continuat activitatea în Ploiești.

În anul 1957, cu prilejul sărbătoririi centenarului industriei petroliere, s-a decis construirea, la Ploiești, a unui muzeu al petrolului, care a fost înființat prin Hotărârea Consiliului de Miniștri, nr. 134 din 16 septembrie 1959, potrivit site-ului www.ropepca.ro. La 8 octombrie 1961, a fost inaugurat Muzeul Național al Petrolului din Ploiești, care prezintă documentație tehnică de profil, machete, fotografii, utilaje-exponate, unelte și aparatură folosite în foraj-extracție și în industria de prelucrare a petrolului etc. Muzeul face parte din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, afiliată la NEMO (Rețeaua Muzeelor Europene) și, alături de alte muzee de profil din Europa, aparține Rețelei Muzeelor Petroliere Europene.

A.O.

Tags : 8 septembrieziua petrolistului

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.