close
Agenda culturalăPromovate

Filarmonica „Paul Constantinescu” anunță deschiderea stagiunii 2017-2018, sărbătorind 65 de ani de tradiție

Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești sărbătorește în cadrul stagiunii de concerte 2017-2018 șaizeci și cinci de ani de tradiție în promovarea și susținerea valorilor culturale. Pe toată durata stagiunii aniversare vor avea loc evenimente de excepție înglobate în Festivalul „Zilele Filarmonicii 65”, cu programe diverse, pentru toate categoriile de public: muzică simfonică, de jazz (de anul acesta Filarmonica ploieșteană este singura instituție de acest gen din țară care se mândrește cu un compartiment de jazz), muzică tradițională românească (Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” este recunoscută în țară și peste hotare pentru calitatea instrumentiștilor și soliștilor săi).

Stagiunea se desfășoară, pentru prima dată, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii și Identității Naționale și sub egida Districtului Rotary 2241 România — Moldova, dar și a Ambasadelor Argentinei, Rusiei, Coreei de Sud, Italiei, Germaniei și Republicii Elene la București.

Evenimentele se vor desfășura atât în sala Filarmonicii, cât și în aer liber, spații neconvenționale: mall-uri, muzee, aer liber, școli, alte săli de concert din județ și din țară, totul cu scopul de a promova cultura națională.

Nu vor lipsi parteneriatele cu alte instituții de cultură din Prahova (Teatrul ‘Toma Caragiu’, Casa de Cultură ‘I. L. Caragiale’), din țară: colaborări cu Corul Regal, Corul Academic Radio în realizarea unor concerte vocal-simfonice extraordinare, anul acesta Filarmonica fiind cea care organizează la Ploiești împreună cu Asocația ‘Le Parnasse’ — Franța Concursurile Internaționale de vioară și pian ‘Vatelot-Rampal’ și respectiv ‘Steinway & Sons’, evenimente unice în România și Europa de Est.

Deschiderea stagiunii cu numărul 65 este marcată de concertul organizat joi, 14 septembrie 2017, în cadrul Festivalului Internațional ‘George Enescu’, cea mai importantă manifestare culturală ce se desfășoară în România. Concertul îi va avea ca soliști pe câștigătorii premiilor întâi la Concursul ‘George Enescu’ ediția 2014, secțiunile vioară, pian și violoncel, iar programul va fi în întregime românesc, cu lucrări din creația lui George Enescu și Paul Constantinescu.

16 decembrie 2017, data la care a avut loc primul concert al Filarmonicii ploieștene, în urmă cu 65 de ani, și va fi ziua în care Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploiești va găzdui cel mai important eveniment al stagiunii aniverasare: ‘Balul Filarmonicii’, unde vor fi prezente orchestra de muzică simfonică, populară și de jazz pentru un eveniment complex la care vor participa toate personalitățile artistice care de-a lungul timpului au consolidat prestigiul Filarmonicii ‘Paul Constantinescu’, sponsorii și partenerii instituției.

Mari personalități ale muzicii culte se vor regăsi în programele stagiunii cu numărul 65: dirijorii: Walter Hilgers, fost tubist al Filarmonicii din Viena, care este și Director Artistic Onorific al Filarmonicii ‘Paul Constantinescu’, Jin Wang, Jozseph Horvath ce se va afla la pupitrul orchestrei simfonice pentru punerea în scenă a operei ‘Nabucco’ de G. Verdi în data de 10 mai 2018, Petre Sbârcea, Tiberiu Soare, Walker Alexander, câștigătorul medaliei ‘Elgar’ în anul 2017, ce va închide stagiunea în 28 iunie 2018 cu lucrarea ‘Planetele’ de G. Holst într-un concert extraodrinar, Vlad Vizireanu ce va dirija în data de 8 martie 2018 cantata scenică ‘Carmina Burana’, una dintre cele mai impresionante lucrări ale istoriei muzicii, Radu Postăvaru, dirijorul permanent al orchestrei simfonice va prezenta un număr mare de lucrări din creația lui Richard Strauss, iar în 22 februarie 2018, alături de marele actor Marcel Iureș, Suitele ‘Peer Gynt’ de Edvard Grieg.

Muzică de film, de divertisment, operă rock, concerte în care muzica se îmbină cu dansul precum cel din 1 martie 2018, intitulat ‘Classic meets Romanian’, eveniment cu tradiție, în concepția dirijorului Vlad Mateescu, Concertele de Crăciun, Concertul Pascal, concertele care îl au ca solist pe Gabriel Croitoru ce deține vioara ‘Guarneri’ care i-a aparținut lui George Enescu și nu în ultimul rând Festivalul de Jazz ‘Ploiești Jazz Festival’ ce se desfășoară în perioada 22-26.11.2017 transformă Ploieștiul într-un centru cultural de excepție.

Pe toată durata stagiunii, Filarmonica ploieșteană va găzdui simpozioane, masterclass-uri, concerte-lecție, expoziții, lansări de carte și concerte realizate în parteneriat cu alte instituții de cultură din Prahova și din țară.

Filarmonica ‘Paul Constantinescu’ din Ploiești câștigă tot mai mulți sponsori și parteneri care contribuie la dezvoltarea continuă a instituției și obținerea unui grad ridicat de profesionalism începând cu mijloacele și modalitățile de promovare ale evenimentelor, organizarea acestora și calitatea actului artistic.

La acest capitol, cel al promovării instituției și al recunoașterii sale internaționale se adaugă, începând cu această stagiune faptul că Filarmonica ‘Paul Constantinescu’ dispune de un studio de înregistrări de dimensiuni mari, în care vor fi înregistrate cele mai importante concerte din stagiune și Festivalul de Jazz, având totodată posibilitatea de a îl pune la dispoziția orchestrelor, corurilor, formațiilor din țară și străinătate pentru înregistrări sub sigla Filarmonicii.

Toate evenimentele pe care Filarmonica ‘Paul Constatinescu’ le va organiza în stagiunea aniversară cu numărul șaizeci și cinci au ca scop principal promovarea culturii și identității naționale prin susținerea unor concerte de excepție cu participarea unor mari personalități artistice.

Tags : concertedeschiderea stagiuniifilarmonica paul constantinescu ploiestispectacole

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.