close
Știință și tehnică

Fizica explicată de Cristian Presură

Cristian Presură a absolvit Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea în 1990 , Facultatea de Electrotehnica București în 1995, iar apoi Facultatea de Fizică a Universității din București în 1998.

În 2002 a obținut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen din Olanda, unde a caracterizat proprietățile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters și Science.

În prezent este cercetător la compania Philips, Olanda. S-a specializat în domeniul senzorilor medicali. Împreună cu echipa sa, a inventat și introdus pe piață primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici.

A publicat mai multe zeci de lucrări și brevete de invenție. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a științei în limba română, scriind articole pentru ziare și reviste. Este membru al asociației cercetătorilor români Ad Astra și fondator al asociației „Știință pentru Toți”.

Distincții și premii
Premiul de cultură Gala Top 100 FP România (2014)
Laureat al Premiului Academiei Române pentru fizică „Ștefan Procopiu” (2014), pentru lucrarea Fizica povestită
Medalia de onoare a Societății de Științe Matematice din România (2018)

Citește mai mult – Wikipedia

 

Sursa: YouTube

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.