close
Actualitate

Imaginea cu statuia lui Mihai Viteazul „săltată” de macarale este o ruşine pentru Oradea!

napocanews.ro

Ceea ce s-a întâmplat la Oradea este un atentat la patriotismul românesc şi o ruşine pentru oraşul de pe Criş.

Acum câţiva ani când s-a vehiculat ideea mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii am scris că nu este o idee bună şi româneasă. Culmea atunci s-a propus mutarea statuii voievodului unirii de la 1600 în cimitirul din Oradea, o formă de batjocură şi umilinţă la adresa sentimentelor naţionale.

Cu toate protestele asociaţiilor româneşti, municipalitatea locală a decis înlăturarea statuii lui Mihai Viteazul şi mutarea într-o altă locaţie, dar nu imediat, ci după o aşa-zisă restaurare care poate dura ani sau decenii. Oradea nu va mai avea în centrul oraşului simbolul primei uniri a românilor.

Imaginea cu statuia lui Mihai Viteazul „săltată” de macarale este o ruşine pentru Oradea. Nu ştiu ce a fost în capul primarului Ilie Bolojan să aprobe acest atentat simbolic la siguranţa morală naţională, că în cel al arhitecţilor, care au propus mutarea, nu au fost  idei patriotice de iubire pentru Mihai Viteazul, poate doar gânduri înverzite de pe la fundaţii străine?

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Oradea a fost amplasată în 1994 în Piața Unirii. A fost realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu și turnată din 8,5 tone de bronz. Banii pentru statuie au fost strânși de Asociația Culturală “Mihai Viteazul” din Oradea, din contribuțiile militarilor și personalului civil din 13 unități militare aparținând Diviziei 11 mecanizata “Carei”, din cadrul Garnizoanei Oradea.

(napocanews.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.