close
CronicăPromovate

ÎN 13 MAI 1806, LA BUDA, A MURIT SAMUIL MICU-KLEIN, CORIFEUL ȘCOLII ARDELENE

 

Două dintre cele trei mari personalităţi ale Şcolii Ardelene, Samuil Micu-Klein şi Petru Maior, colaboratori români ai Tipografiei Universitare din Buda, îşi dorm somnul de veci în Biserica Romano-Catolică din Tabán (Budapesta). Cu timpul, mormintele lor au dispărut, la fel ca şi vechiul cartier Tabán .

Istoricul arădean Glück Jenő, în decursul cercetărilor făcute în 1991, a găsit în arhivele Bisericii Romano-Catolice din Tabán, la pagina 701 a volumului al IV-lea al Registrului parohial, o adnotare privind înmormîntarea lui Samuil Micu-Klein, la data de 15 mai 1806 de către episcopul Martin Görgey Marin. Rămăşiţele lui pămînteşti se odihnesc în cripta din biserică.

La înmormîntare de faţă erau prietenul său, Gheorghe Şincai, şi nepotul său, Efrem Klein. Gheorghe Şincai a relatat acest trist şfîrşit într-o scrisoare adresată Capitlului orădean.

(Maria Berenyi – Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.