close
PromovateRomânia Mare

Basarabia, Ismail, ocupanți sovietici pozează în fața Monumentului “Vulturul” pe care îl vor distruge

Ismail/Basarabia (anul 1945). Ocupanții sovietici pozează în fața Momumentului ”Vulturul” pe care îl vor distruge.

La monumentul ”eliberatorilor” din Chișinău care au trecut cu tancurile peste cimitirele eroilor români și au ridicat peste ele grajduri pentru vite, autoritățile r.m. depun încă flori de ziua pobedei!… Drept ”recunoștință” că au sfâșiat România și au ciopârțit Basarabia!

Monumentul “Vulturul”, un monument-criptă ridicat în memoria eroilor Armatei Române în centrul cimitirului militar ”Regele Ferdinand” amenajat de către Societatea ”Cultul Eroilor” pe un platou de pe malul Dunării, în colţul cimitirului mare al oraşului de lângă Mânăstirea Cetatea şi inaugurat la 29 mai 1930. Pe o suprafaţă de 1.250 m.p. au fost amenajate patru parcele cu morminte individuale Aici au fost înhumaţi militari români care aparţineau regimentelor 4, 23, 33, 35 şi 38 Infanterie, respectiv 4 Artilerie din primul război mondial precum şi 70 ostaşi români din cel de-al doilea război mondial. La baza acestui obelisk, creația sculptorului român Felice Ruta, se pot vedea basorelieful regelui Carol I şi cel al domnitorului Ştefan cel Mare (imagine document din perioada interbelică)… Alături, pe o moviliţă a fost instalată o troiţă – cruce de lemn de mari dimensiuni. În anul 1938 au fost fabricate şi instalate 86 de cruci de piatră. În anii 70 ai sec. XX, monumentul eroilor şi troiţa a fost demontată de ukraineni.

După anul 1941, în cimtir au fost înhumați și militari români morți în al Doilea Război Mondial.
Începând cu aprilie 1944, armata sovietică a reocupat Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, teritorii care au rămas în componența Uniunii Sovietice în baza Tratatului de pace de la Paris (10.02.1947). În acest context, majoritatea cimitirelor de onoare românești, din aceste foste teritorii românești, au fost distruse de către autoritățile sovietice, inclusiv Cimitirul Eroilor ”Regele Ferdinand I“ din orașul Ismail, dezafectat la sfârșitul anilor `70 ai secolului XX.

După ce a fost vandalizat și i s-au distrus toate însemnele românești, a fost lăsat în paragină mai multe decenii până aproape de dispariție, cu obeliscul dărâmat și cu vulturul românesc din vârful monumentului furată, printr-o “restauare” în stil neosovietic i s-a dat o nouă identitate, de “monument dedicat tuturor eroilor”, “din toate războaiele”. Pe panoul unde este arătat felul cum arată vechea troiță românească observăm panglica “Sfântului Gheorghe”, element al panslavismului și șovinismului.

(Daniel Siegfriedsohn)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.