close
Personalități

Ion Stratan despre starea poeziei

IN MEMORIAM 

ION STRATAN – 66

Unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani, Ion Stratan (n. 1 octombrie 1955, la Ploieşti – d. 19 octombrie 2005 Ploiești) ar fi împlinit astăzi 66 de ani. Din nefericire, un destin crunt i-a curmat firul vieții. Poetul era deţinător al unor premii importante de poezie. Amintim doar premiul Uniunii Scriitorilor din România – 1994, Premiul Academiei Române – 1995, pentru volumul „Ruleta rusească”, şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti – 2001, pentru volumul „Spălarea apei”.

Într-un octombrie a fost consemnată atât nașterea cât și plecarea la cele veșnice a charismaticului poet. Cu puțină vreme înainte de a părăsi lumea aceasta, Ion Stratan şi-a editat cel de-al 33-lea volum, care poartă titlul ”Cartea ruptă”. „Cartea ruptă” caută să facă o legătură între persoană şi sacru, între cer şi pământ, între suflet şi inimă. Dihotomia intelect – sentiment a lui T.S. Eliot poate fi luată în calcul, dar poemele sunt tensionate şi sumbre, ironia este abia sesizabilă, iar umorul lipseşte aproape cu desăvârşire. Este o carte de maturitate, o carte la împlinirea celor 50 de ani. ”Aceasta este dăruită cu inima întreagă celor care iubesc poezia şi pe marii <<visători>>”, ne mărturisea Ion Stratan.

Următoarele cărţi ale sale (care, din nefericire, nu au mai văzut lumina tiparului) urmau să fie antologii, traduceri, interviuri. Una dintre acestea, ”articool – e”, cuprinde articolele pe care Ion Stratan le-a scris, vreme de 30 de ani, pe teme literare şi sociale.

Rândurile următoare sunt un îndemn adresat atât scriitorilor, cât și cititorilor pentru prețuirea artei vorbirii plastice.

În calitate de autor a aproape 30 de volume, tipărite cu sufletul şi cu mintea, îndemn pe iubitorii scrisului şi lecturii spre o atentă şi precisă comunicare, cu toate libertăţile de rigoare, îmbinând exactitatea cu infinitele grade de expresie ale graiului nostru cel de toate zilele”.

Starea poeziei şi literaturii este legată de starea societăţii şi relaţiilor interumane. Dacă vorbim mai plastic şi mai nuanţat, sentimentele, intenţiile şi deciziile noastre vor fi mai autentice. Interesul pentru literatură şi artă este înnăscut vorbitorului cumpenei de milenii şi căutarea prin cuvânt sau prin culoare ori sunet muzical face parte din aceeaşi expediţie umană cu căutările oamenilor de ştiinţă, ale filosofilor şi, în parte, ale oamenilor politici. Desconsiderarea artei vorbirii plastice şi a simbolurilor culturale ne aruncă în grobianism şi trivialitate”.

                                                                                                      A consemnat Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.