close
Creștinătate

Întâlnire internațională a tinerilor ortodocși la Craiova

ziarullumina.ro

Arhiepiscopia Craiovei găzduieşte, în peri­oada 5-8 septembrie 2019, cea mai importantă întâlnire a tinerilor ortodocşi din întreaga lume – ITO 2019. Anul acesta, cea de-a 6-a ediţie a ITO vine cu un mesaj puternic pentru cei aproxi­ma­tiv 3.000 de partici­panţi: „Cu toţii suntem un Potir. Credinţă, nădejde şi dragoste”.

 Așa cum s-a stabilit de câțiva ani în Patriarhia Română, mii de tineri ortodocşi din întreaga lume se întrunesc anual pentru a lua parte la ITO, eveniment de anvergură dedicat tinerilor ortodocși, iniţiat cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În Craiova, pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Sunt aşteptaţi aici, în capitala Olteniei, aproximativ 3.000 de tineri, precum şi numeroşi invitaţi care se vor implica în bunul mers al lucrurilor. Întreaga logistică a evenimentului a fost avizată de Înalt­preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi pusă în practică de o echipă coordonată de pr. consilier Bogdan Trifu.

Deschiderea oficială a ITO 2019 va avea loc în data de 5 septembrie, în Piaţa Mihai Viteazul din centrul oraşului. După prezentarea delegaţiilor şi intonarea imnului ITO, vor fi transmise mesajele de întâmpinare. Va urma un program artistic, pe scenă urcând: Felicia Filip, Generaţia Folk, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râmnicului şi, în calitate de invitat special, maestrul Tudor Gheorghe. Cea de-a doua zi a întâlnirii, vineri, 6 septembrie, va debuta cu activităţile pe grupuri. Tinerii vor fi găzduiţi de mai multe şcoli şi licee craiovene, unde vor fi pregătite workshopurile, coordonate de mai mulți preoţi şi profesori de religie din eparhie. Concluziile workshopurilor vor fi sintetizate într-o prezentare generală, expusă în deschiderea conferinţei de la ora 16:00, de la Sala Polivalentă.

Conferinţa „Unitatea în Duh şi Adevăr. Credinţă, Nădejde, Dragoste”, programată în cea de a doua zi a ITO 2019, la Sala Polivalentă din Craiova (de la ora 16:00), va fi un dar al IPS Părinte Mitropolit Irineu (care o va şi susţine) pentru tineretul ortodox. Întâlnirea va fi una cu totul deosebită, concentrată pe tema generală a „unităţii” de viaţă şi mărturisire în Biserica Ortodoxă, prin cele trei virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea.

După conferinţă, tinerii vor pleca în procesiune de la Sala Polivalentă – Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi, Universitatea din Craiova, Piața Mihai Viteazul. Ziua se va încheia cu un concert de muzică populară susţinut de Ansamblul „Maria Tănase” în Piaţa Mihai Viteazul.

Cea de-a treia zi a ITO, sâmbătă, 7 septembrie, va fi marcată de vizitarea oraşului. Tinerii vor fi întâmpinați în prima parte a zilei în bisericile cetăţii, unde vor face împreună rugăciunile de dimineaţă. De la ora 12:00 este programată lansarea cărții „Preotul ortodox în veacul XXI. Schiţe pentru un portret” (Biblioteca Ju­deţeană „Alexandru şi Aristia Aman”) şi workshopul „Relaţiile dintre Grecia şi România” (coord. Apostolos Patelakis). Sunt programate de asemenea ateliere de lucru, precum şi numeroase activităţi culturale în cetate. Ziua se va încheia cu un program artistic de muzică uşoară, susţinut în Piaţa Centrală a oraşului de îndrăgita artistă Paula Seling.

Duminică, 8 septembrie, delegaţiile de tineri vor merge la Mănăstirea Maglavit, unde vor avea loc slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită în sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. La final, flacăra ITO va fi predată tinerilor din Arhiepiscopia Timişoarei, gazda celei de-a 7-a ediţii, din anul 2020.

(Pr. Ioniţă Apostolache – ziarullumina.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.