close
PersonalitățiPromovateSport

”Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a avut în grijă, oriunde am umblat”

Adrian Diaconu – la aniversare (n. 9 iunie 1978)

Interviu cu pugilistul Adrian Diaconu, medaliat cu ”bronz” la Campionatele Mondiale de la Budapesta (II)
(urmare din ediția de ieri, 9 iunie 2021)

       Astăzi, ploieșteanul Adrian Diaconu, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de box (Budapesta 1997, la doar 19 ani!), apoi campion mondial la profesioniști, împlinește 43 de ani! LA MULȚI ANI, CAMPIONULE!

       De-a lungul carierei sale, când am lucrat în presă, am scris despre isprăvile lui și i-am luat câteva interviuri, unele televizate. Ion ”Nini” Moroiță, antrenorul și, într-un fel, tutorele lui Adrian Diaconu, ploieșteanul medaliat cu bronz la recentele Campionate Mondiale de Box de la Budapesta, își caracteriza elevul din punct de vedere moral și profesional. Adrian? Un băiat care te obligă să-l prețuiești din ce în ce mai mult. Pe măsură ce crește, devine mai <rezultativ>, căpătând tot mai multă încredere în sine. Este un pugilist al loviturilor izolate, dar foarte precise. Îi admir inteligența, simțul strategic. La <mondiale>, Adrian al meu a boxat excelent și s-a adaptat foarte bine tactic și foarte ușor manierei de a boxa cu aparatul”.

       Vreme de trei ediții, vă vom prezenta o selecție din interviurile pe care ni le-a acordat Adrian Diaconu. Primul, în două episoade, datează din noiembrie 1997, la puțină vreme după ce obținuse ”bronzul” la Mondialele de la Budapesta. 

Meciul cu Sergio – cel mai greu

R.: Care a fost meciul cel mai greu în drumul spre medalie?

A.D.: Cel cu argentinianul Sergio. Nici nu vreau să-mi aduc aminte! Mai rutinat, mai vârstnic, prezenta – pentru mine – dezavantajul de a fi stângaci. Nu puteam de fel să-mi impun tactica, stilul… Adăugați la asta faptul că, în primele secunde ale meciului, mi-a ”găsit” plexul! Asta mi-a diminuat potențialul. Nici în semifinala cu Duvergel n-am primit lovituri atât de puternice. Am căutat să mă mențin în ofensivă, întrucât era singura tactică adecvată. I-am căutat, mereu, figura. La stângaci, ”intră” foarte bine directele de dreapta. Cu astfel de lovituri mi-am adunat majoritatea punctelor. Am dat totul în această partidă și, cu toate acestea, înaintea ultimei reprize, eram condus cu două puncte și în criză de… potențial! Sergio boxa la așteptare. După câteva clinciuri, obosisem, iar el a preluat inițiativa. Paradoxal, în această situație am punctat mai mult.

”Sforarii din boxul intern”

R.: Și cu… Duvergel?

A.D.: Știam că nu prea sunt șanse și n-am riscat. Duvergel lovea, apoi fugea. Iar eu, neexperimentat, naiv, mă duceam după el. M-a atras în cusă și am mușcat din momeală.

R.: Oricum, ai scăpat de el. Se aude că s-ar retrage. Ce zici, mergi la titlul mondial peste doi ani?

A.D.: Să fiu sănătos și să-mi mențin categoria! În doi ani, voi câștiga în forță și experiență. Trebuie să rețineți că cei mai periculoși adversari pot fi ”sforarii” din boxul intern, care au tot felul de interese.

Retragerea lui ”Feri” Vaștag a fost superbă

R.: Ai fost la Reșița, la festivitatea prilejuită de retragerea din activitatea competițională a lui ”Feri”? Cum a fost?

A.D.: Extraordinar! Superb! Sala Polivalentă de acolo a fost arhiplină. Foarte multe personalități, din toate domeniile, au ținut să fie prezente. N-a lipsit nici Mihai Leu! O atmosferă fantastică! ”Feri” m-a invitat pe scenă, m-a felicitat, mi-a oferit o pereche de mănuși, gestul semnificând predarea ștafetei către ”urmașul” său. Adrian Fetecău a ținut un speech în care mi-a făcut o prezentare completă. S-a referit în special la comportamentul meu din partidele de la Budapesta.

R.: Cum ai caracteriza această ediție a <mondialelor>?

A.D.: A fost cea mai puternică ediție de până acum. Și n-o spun numai eu. Fiind foarte aproape de noi, a fost ”invadată” de țările din fosta URSS.

R.: Te gândești să treci la profesionism în viitor?

A.D.: La viitor mă gândesc, dar la profesionism nu. Deocamdată.

Mâine, Sidney!

R.: Asta înseamnă că gândul tău e la… Sidney?

A.D.: Bineînțeles! Dar până atunci am de trecut multe obstacole. Selecția este permanentă. Trebuie să câștig, mai întâi, titlul național al seniorilor, ”Centura de Aur”, să am la <mondialele> viitoare o comportare cel puțin pe măsura aceleia de acum. Vreau să mă mențin permanent în postura de titular.

R.: Ai o prietenă?

A.D.: Da.

R.:Cum o cheamă?

A.D.:Vă spunaltă dată.

R.: Ai de gând să te căsătorești curând?

A.D.: Deocamdată, să-mi asigur viitorul. Mai vorbim după Sidney.

R.: Prietena suspină când te vede boxând? Nu suferă când ești lovit?

A.D.: Când mă vede învinețit la ochi sau la nas, mă compătimește.

R.: Te îngrijește, te oblojește?

A.D.: Da. Caută să mă lingușească, să-mi aline suferințele. În același timp, este și foarte critică. Îmi urmărește partidele și se consumă foarte mult. De fapt, pune suflet în tot ce întreprinde.

R.: Ce program ai în perioada următoare?

A.D.: Mai am liber o săptămână, după care voi pleca, cu lotul național, la un cantonament de pregătire în Germania, în vederea participării la un turneu în Macedonia. Apoi, în ianuarie, turneu de calificare pentru  <europene>, în Italia.

30 de milioane lei sunt pe drum

R.: Ai primit cele 30 de milioane de lei cuvenite?

A.D.: Nu. Premierea se va face săptămâna viitoare la Constanța. Așa se zvonește.

R.: Cine te-a sprijinit cel mai mult în tentativa de a obține mult râvnita medalie a <mondialelor>?

A.D.: Nea Moroiță s-a zbătut enorm pentru mine. Îl simt ca pe un părinte. În toate momentele dificile – pentru că am avut și eșecuri, căderi – a intervenit prompt și m-a adus cu picioarele pe pământ. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a avut în grijă, oriunde am umblat, și mă rog să aibă și de acum înainte. Mamei, că m-a făcut sănătos și m-a crescut. Tatălui, că mă sprijină financiar.

R.: Îți mulțumim și noi pentru interviul acordat!

      Scriam atunci, la finalul interviului: ”Feri” și Duvergel sunt de-o vârstă: 29 de ani. Ambii s-au retras. Adrian este cu 10 ani mai tânăr decât ei. Peste trei ani, la Jocurile Olimpice de la Sidney, va fi numa bun!
     N-avea să fie la Sidney, dar imediat după aceea Adrian Diaconu a trecut la profesionism, devenind campion mondial al categoriei WBC.

                                                                                                       Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.