close
PersonalitățiPromovateSport

”Sigur, voi fi campion mondial”

Adrian Diaconu – la aniversare

Interviu la o cafea cu pugilistul Adrian Diaconu

       Pe 9 iunie, ploieșteanul Adrian Diaconu, fost campion mondial profesionist, versiunea WBC, a împlinit 43 de ani. Cu acest prilej, am publicat o selecție din interviurile pe care mi le-a oferit de-a lungul timpului.
       La data interviului următor (ultimul pe care-l vom publica la aniversarea campionului, după cele din 9 și 10 iunie – n.r.), Adrian încă nu era campion mondial, dar – după cum au evoluat lucrurile – unul în devenire. Întâlnirea noastră a avut loc la terasa localului ”Continental”, care – din iulie 2006 – va deveni… ”Doroftei Pub”!
       Iată ce scriam atunci, în iulie 2004:

”Adrian Diaconu, fost, până mai ieri, al doilea pugilist ploieștean legitimat la clubul Interbox din Montreal) celălalt fiind Leonard Doroftei) a revenit acasă, la Ploiești. El n-a abandonat niciun moment ideea de a se întoarce la clubul la care s-a consacrat ca profesionist. El ar reveni în cazul în care boșii de la conducerea Interbox, în frunte cu proprietarul Karl-Hans Muelhegg, vor accepta termenii pe care-i propune Diaconu”.  

Cu nașul la negocieri

Reporter: De ce-ai plecat, totuși, de la Interbox? Chiar nu se putea ajunge la o înțelegere cu șefii, mai ales că erai atât de aproape de a ataca titlul la una dintre cele trei versiuni ”de bază”?
Adrian Diaconu: Nu ne-am înțeles la sume și nu mi-au garantat ferm un număr de meciuri. Doream să am patru-șase meciuri pe an, dar nu mi-au garantat niciunul. În primul an, erau prevăzute în contract șase-opt, la fel în cel de-al doilea. De șase ori pe an tot boxam.
R.: Te-a asistat cineva la negocieri?
A.D.: Am negociat asistat de nașul fetei mele, Cornel Strâmbu se numește, om de afaceri care conduce o companie de instalații. El are idee despre clauze și celelalte.
R.: Când ai venit în țară?
A.D.: Pe 21 iunie. Știu care va fi următoarea întrebare. Mă veți întreba, desigur, dacă nu-mi voi ieși din formă sau dacă nu se vor adăuga ceva kilograme la gabarit. Vă răspund că mă antrenez aici. Și, după cum observați, nu consum alcool.

Muelhegg vinde, Lucas cumpără

R.: Este adevărat că Lucas va cumpăra Interbox?
A.D.: Lucas a intrat deja în afaceri. El este asociat la un lanț de restaurante, din care două sunt ale lui. Sunt restaurante în care, pe lângă serviciile obișnuite, se transmit meciuri, de box în special, dar nu numai, pe ecran mare. Și el are de încasat unele restanțe, de o sută de mii de dolari, de la club. Surse din interior mi-au spus că Muelhegg, patronul lui Interbox, vrea să vândă clubul. Eu am fost sparring-partner-ul lui Lucas. El a pierdut titlul, după o decizie cel puțin discutabilă, în favoarea germanului Markus Beyer. Mi s-a spus că este totul finalizat. Urmează doar să se semneze contractul.
R.: Ce oferte ai mai primit?
A.D.: Am două oferte: una din Florida, cealaltă din Montreal. Interbox s-a rupt în două. Yvon Michel, managerul general al clubului, și-a întemeiat propria lui companie. Oferta din Florida era bunicică. Bani un pic mai puțini, dar îmi garantau meciurile. Aveam condiții de confort pentru mine și familie. Am fost acolo cu Lucas, într-un cantonament, când se pregătea să-și apere centura. Pe scurt, lucrurile se petrec cam așa: Muelhegg a scos la vânzare, Lucas cumpără. 

În orice rău e și un bine 

R.: Când ai hotărât să treci la profesionism?
A.D.: După Jocurile Olimpice de la Sidney. L-am dominat pe starul cubanez Guttierez, aveam șanse să devin campion olimpic. O clipă de neatenție și m-am văzut KO. Asta m-a determinat să trec la profesionism. În primii doi ani, totul mergea bine. Meciuri, bani. Apoi, a început scandalul ăsta cu falimentul. Acum, sunt sub protecția falimentului, dacă pot spune așa.
R.: Cât de aproape ești de a ataca titlul unei versiuni?
A.D.: În maxim două-trei meciuri, puteam să atac o centură. Timpul trece, ce să-i faci, greu s-o iau din nou de la început. Probabil că voi ataca centura WBC.
Dacă ești motivat, adică dacă ai bani, altfel stau lucrurile. Revenind la relația mea cu Interbox-ul, pot să afirm că Michel e, la rândul său, vinovat. Ca manager general putea să intervină și să-mi garanteze meciuri. Muelhegg vrea să vândă, ce mai… A zis că-mi organizează meciuri, că-mi dă banii dar nu toți odată, ci în rate. Erau vorbe, pentru că eu nu mai aveam contract cu el. Pe ochi frumoși și pe vorbe nu merge. Se merge pe ce-i pe masă.
R.: Ești sigur că Lucas se gândește la tine?
A.D.: Stephane Laroche, antrenorul lui Doru (Leonard Doroftei – n.r.), este și antrenorul meu. El a discutat cu Lucas despre mine. Nu se pune problema să nu mă aibă în vederi. Sunt în fruntea listei. Realizați, desigur, faptul că dacă se înhamă la o asemenea treabă, îi trebuie echipă.

Crinu Olteanu n-a rezistat

R.: Cei de la Interbox mai au în vedere vreun pugilist român?
A.D.: Nu. La Interbox se mai află doar un român, Lucian Bute. El are bune șanse de a face carieră. Are doar patru meciuri și, după cum știți, peste puțină vreme va disputa al cincilea meci. A mai fost și Crinu Olteanu, care, din păcate, n-a rezistat.
R.: Când vei intra în afaceri?
A.D.: Afaceri? Deocamdată nu pot și box și afaceri. Îmi trebuie minim patru ani de box profesionist. Trebuie să finalizez ce-am făcut toată viața. Trebuie să culeg roadele, care încă nu sunt coapte bine. Sper să-mi rezolv problemele repede, că-n perioada asta am plătit din banii mei și nutriționist, și asistența medicală. Că mai apar proleme la vreo mână, la vreun deget.

”Doroftei m-a ajutat enorm de mult”

R.: Nu știi ce este teama?
A.D.: Nu mi-a fost teamă de niciun adversar. Ultimii trei pe care i-am întâlnit aveau multă experiență. Am avut patru-cinci meciuri cu albi, restul numai cu negri, înalți. Am bătut și un fost campion mondial IBF. Am fost în formare, dar ultimele trei meciuri au fost treabă serioasă.
R.: Îmi spunea Nini Moroiță, în urmă cu vreo șase-șapte ani, că te-ai adaptat perfect manierei de punctaj cu aparatul, utilizată în boxul amator. Maniera veche presupunea un box zgârcit ca număr de lovituri.
A.D.: Imediat mi-am schimbat maniera de a boxa. La profesioniști nu se umblă cu aparatul. Mă adaptez foarte ușor, trec cu ușurință dintr-un mediu în altul.
R.: Dar în Occident cum te-ai adaptat?
A.D.: Occidentul îl știam. Am avut și vacanță în Occident. La început a fost un pic mai greu. Doru m-a ajutat enorm de mult, m-a susținut. Mi-am făcut un cerc de prieteni, oameni extraordinari, super.

”Tataie” și cei pe care i-ai iubit

R.: Îmi vorbea odată ”Șefu” (Ion ”Nini” Moroiță – n.r.) despre bunicul tău. Spunea că ”Tataie” nu cunoștea opreliști când venea vorba de binele familiei sale. Mai ales pentru tine ar fi fost în stare să se arunce în foc…
A.D.: Bunicul mi-a fost sprijin financiar, material, moral. Dacă am ajuns unde am ajuns, asta i se datorează lui în proporție de 90%. Fără el, n-aș fi ajuns aici. Și nu exagerez. A decedat, din păcate, pe 2 ianuarie anul ăsta. (Apoi, îngândurat) E păcat. Te sacrifici să faci ceva în viață… Timpul trece. La întoarcere nu-i mai găsești pe cei pe care i-ai iubit.
R.: Am auzit că era foarte priceput negustor.
A.D.: Vindea tot ce se putea vinde. Era, într-adevăr, un mare negustor. A fost un om care până la 70 de ani nu putea să stea locului. Muncea încontinuu. Când la obor, când în piață, când prin țară.
R.: Și-a făcut societate după 1990?
A.D.: N-avea firmă. Spre exemplu, cumpăra mașini. Le repara, îmbunătățea și le revindea. Ioan Diaconu îl chema. Vindea penițe, mosoare, păpuși, carburatoare, mașini întregi – cum vă spuneam – sau piese izolate. Lista poate continua la nesfârșit. Făcea schimburi din care scotea profit. Era și un om priceput a toate. ”Tataie” era peste tot. La meciuri, se consuma. A fost și la București, la revanșa Doroftei – Balbi, când am boxat și eu.

Sarah Nicole

R.: N-a apucat să te vadă campion mondial…
A.D.: Mă bucur că a putut să-și vadă strănepoata. Pe 17 august, fiica mea va împlini doi ani.
R.: Mulți înainte! Cum o cheamă?
A.D.: Mulțumesc! O cheamă Sarah Nicole. Un nume englezesc, unul franțuzesc.
R.: Cum regăsești România?
A.D.: N-aș spune că schimbată în bine. Dar îmi prinde bine vacanța asta. Soția mea avea nevoie de o vacanță. Nu mai venise în România de un an și ceva. E bine și pentru asta mică. Stă cu bunicii și se simt toți bine.
R.: Am rugămintea să-mi răspunzi direct la o întrebare. Ești absolut sigur că vei intra în posesia unei centuri mondiale? Să nu-mi răspunzi că trăim într-o lume nesigură!
A.D.: Voi intra sigur în posesia unei centuri. Vă promit. Îmi trebuie doar ceva susținere… mondială. Să câștige Doru sâmbătă (duminică, după ora României), apoi, luna viitoare, după ce apele se vor liniști și limpezi, mă voi întoarce în Canada pentru a-mi atinge țelul.

       Ce mi-a declarat după interviu Ion Moroiță, cel care l-a descoperit pe Adrian și antrenorul care l-a format: ”Cred că se va întoarce la Interbox. Nu și-a reînnoit contractul, deoarece nu i-au fost satisfăcute pretențiile. Adrian este băiat inteligent și a învățat ceva în Occident: să negocieze. A câștigat până în prezent 15 partide fără a pierde vreuna, din care opt prin KO, are un statut consolidat și șanse de a ataca, nu peste multă vreme, titlul mondial al unei versiuni importante. De curând, s-a deschis o nouă portiță. Eric Lucas, unul dintre cei doi campioni mondiali ai Interbox, în vârstă de 33 de ani, și-a manifestat intenția de a cumpăra clubul. Adrian a primit foarte bine vestea. Se înțelege perfect cu Lucas, care este un profesionist adevărat, iar dacă intențiile acestuia se vor materializa, sunt toate șansele ca Adrian să se întoarcă la Interbox”.

P.S.: Adrian Diaconu s-a ținut de cuvânt, intrând, în 2008, campion mondial al categoriei WBC.

                                                                                                             Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.