close
Știință și tehnică

Muzeul Omului – Unic în România

zigzagprinromania.com

Ne-am bucurat mult să găsim deschidere și interes de promovare al Muzeului Județean de Științe ale Naturii Prahova căci lucruri s-au mișcat extrem de bine. În aceeași zi am obținut acces la toate secțiile muzeului din județ și am reușit să facem o vizită ghidată de șeful secției Corina Mihai, în cadrul Muzeul Omului din Ploiești, despre care vom vorbi în continuare.

A fost înființat în 1956 și este unic în țară. La renovarea clădirii s-a distrus mai bine de 90 la sută din tot ceea ce însemna vechiul muzeu astfel făcând loc noilor idei creative de reabilitare a muzeului. S-a păstrat aceeași tematica fiind refăcută doar expoziția de bază.

Muzeul se află în clădirea Palatului Culturii construit în anii 30 inițial cu destinație de Palat al Justiției găzduind astăzi și alte instituții publice printre care Biblioteca Județeană, Școală Populară de Artă, Curtea de Apel și Acvariul.

Prima sală este Sala de Antropogeneză unde este prezentată evoluția vieții umane pe planeta noastră de la simplu la complex. În vitrină se află dovezi ale evoluției printre care fosilele vii (animale apărute cu milioane de ani in urmă care trăiesc și astăzi pe planeta noastră) printre care regăsim: crocodilii, scorpion, libelula.

Ne-a surprins să vedem printre cele mai impresionante piese și anume: dinții de megalodom (cel mai mare rechin), fragment de mosasaur (reptila acvatica), ouă de dinozauri ierbivori, fildeși de mamut.

Fosilele expuse în această sala ne redau povestea pământului animalele care au trăit cu milioane de ani în urmă ceea ce e fascinant pentru copii în mod special atunci când iau contactul cu ele pentru prima dată.

Prin anatomia comparată din această sală copii află că inima care pompează sângele în corpul nostru păstrează aceeași funcție și diferă ca și complexitate de la om până la toate viețuitoarele pământului.

Am aflat povești despre zborul păsărilor care diferă în funcție de specie și rolul țepilor ca organe de apărare, dar și rolul scheletului la om și animale, evoluția omului și adaptarea acestuia la mediu.

Muzeul realizează foarte multe lecții cu copiii încă de la cele mai mici vârste făcând biologia mai atrăgătoare și interactivă și in același timp muzeul ca ansamblu este conceput să fie pe înțelesul tuturor copiilor.

Tot aici am văzut un craniu autentic cu deformare culturală ce provine dintr-un trib germanic.

În Sala de Anatomie o hologramă 3 D ne întâmpină la intrare explicând principalele organe interne, o tehnologie nouă adusă în muzeu.

Această sală are vitrinele aranjate sub formă de semnul întrebării iar în centrul sălii se află o zonă interactivă. Prin preparate naturale și mulaje sunt prezentate principalele sisteme din corpul uman. Aici am avut ocazia să vedem un schelet uman donat de o persoană pentru a fi vizualizat și studiat.

Sala de Genetică este un mic laborator importanța geneticii o știință care ne vorbește despre transmiterea caracterelor. Vedeta geneticii este musculița de oțet deoarece ea a fost supusă multor analize de laborator. Celula, nucleul si ADN-ul sunt alte aspecte discutabile in această sală.

Sala este interactivă și ajutându-ne de jocuri putem să ne înțelegem cum funcționează grupele de sânge precum și fizionomia oameni.

Muzeul mai atrage atenția cu privire la impactul omului asupra mediului cu accent pe defrișare și poluare fiind realizate pentru această temă o sală separată împărțită în doua perspective: în partea stângă sunt lipite pe pereți imagini sugestive cu natura neatinsă de mână omului în toată splendoarea ei sălbatică și în partea dreapta sunt imagini cu natura atinsă de mâna rea a omului care defrișează și aruncă deșeurile în natură.

Muzeul Omului după o investiție de bani și timp a ajuns, astăzi, să fie unul dintre cele mai moderne instituții muzeale din România ceea ce face ca vizita la muzeu să fie mult mai interactivă, sugestivă și memorabilă pe care noi v-o recomandăm cu drag oricând aveți ocazia să călătoriți prin Ploiești.

Cosmina din Zig Zag prin România

(zigzagprinromania.com)

Tags : Muzeul Omului PloieștiPalatul Culturii Ploiești

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.