DIETOTERAPIA – BUCATARIA
Depinde de câţi sunt în Familie sau în comunităţi şi câţi încearcă şi modalitatea noastră. Indiferent, însă, de număr siliţi-vă să fiţi cât mai simpli.
– Maşina manuală de râşnit-măcinat (sau electrică) să fie instalată permanent, că mereu va fi nevoie de ea.
– Maşina de tocat zarzavatul (cea obişnuită, folosită de cei ce macină carnea), la fel, să nu lipsească. Pentru o cantitate mai mare ar fi bun şi un aparat electric de mestecat.
– Zdrobitor de Usturoi, mai rezistent (de obicei se rupe repede), să se poată zdrobi pentru 1-3 Persoane orice zarzavat crud, cât şi Sâmburii de nucă, alune etc.
– Răzătoare cu mai multe mărimi (sau mai multe Răzătoare pe mărimi), pe care se rade permanent tot ceea ce se poate (chiar şi sâmburii).
– Tăvi de uscat, indiferent că sunt de plastic, ideal ar fi de pământ (dar se sparg repede). Cine poate, să aibă şi Tăvi cu Sită dedesubt pentru o uscare mai rapidă.
– O Piuă (un vas adâncit în care se pot zdrobi ingrediente cu un mic pisălog) de bronz, inoxidabil, sau de lemn. Adesea unele uscături trebuie în prealabil mărunţite, ca să poată fi apoi măcinate, cum sunt unele boabe mai mari.
– Vase (chiar şi de plastic) în care se macină şi se pun respectivele alimente. Și de asemenea se face dospireapregătirea lor. Câteva Vase să fie şi de Încălzit, mai
rezistente, zmălţuite.
– Linguriţa, cea admisă bolnavilor, în locul Lingurii, ca să se mănânce încet şi cu salivaţie bogată, digestia bolnavilor fiind trei sferturi în gură. Obişnuiţi-vă să mâncaţi astfel şi ciorbele şi toate preparatele noastre. Rezervaţi „timp pentru Sănătate”.
– Linguri-furculiţe de lemn şi inoxidabile pentru preparare.
– Cuţit bun, câteva pahare şi micile recipiente ce uşurează munca de bucătărie, după gusturile fiecăruia.
– Pungi şi Recipiente pentru Păstrarea ingredientelor strict necesare şi folosite permanent. Să aveţi la îndemână cantităţi mici din cele mai des folosite, ca: Amidonul de Cartof; Pâinea Pustnicească uscată; Boabele leguminoase dospite şi uscate, precum şi câteva pe care trebuie adesea să le râşniţi zilnic, cu alternanţe; tărâţele ce se pun în toate Preparatele; cojile liante; din toate câte puţin ce trebuie să fie zilnic folosite, mai ales cele uscate-conservate. Noi indicăm chiar şi Sticlele de plastic (în care nu pot intra fluturi-găselniţe ce vara sunt din plin şi strică aproape totul), dar cu condiţia să le faceţi o mică găurică pentru aer, altfel produc modificări electro-magnetice nocive.
Tot ce uscaţi mărunţiţi cât să încapă şi puneţi în Sticle de plastic cu o mică găurică sus lângă dop, şi apoi ţineţi-le pe rafturi ferite de umezeală. Se pot păstra şi un An de Zile, neatinse de molii. Mai puteţi ţine şi în Bidoane tot de Plastic, mai ales Seminţele, dar tot cu condiţia să faceţi câteva găurele în capac pentru aer, ca să nu se „asfixieze”.
Faceţi pe cât posibil Preparate Proaspete şi cele uscate doar pentru câteva zile, afară de cele ce trebuie conservate pe mai mult timp, ca să fie la îndemână. (Vezi cap. Conservare-depozitare.)
Nu aruncaţi cojile Merelor, nici Seminţele lor, nici resturile de la cele dospite, de la Supele strecurate şi Laptele ce lasă partea grosieră; reuscaţi-le şi folosiţi-le la alte mese.
– Indispensabile să fie: Grâul, Orezul (chiar dacă este decorticat, este un diluant-liant ce moaie tăria mai ales a boabelor leguminoase), Soia, Lintea, Năutul, Mazărea, Porumbul, de este posibil Hrişca, Orzul, Ovăzul, etc.
Zarzavaturile obişnuite, la fel. Baza este Varza murată, Morcovii (uscaţi, de nu-i puteţi avea mereu la îndemână), Ceapa, usturoiul, Prazul (uscat) şi adesea Sfecla roşie, Ridichea neagră. Puteţi face Pâine Pustnicească cu acestea şi apoi uscate.
După ce vă obişnuiţi, veţi vedea că este mai simplu ca Bucătăria cu fierturi şi tot felul de preparate culinare. Noi excludem Roşiile cu bulionul lor, ca şi untul şi smântâna, ca şi Ouăle, precum şi Uleiul chiar presat la rece şi chiar pe cel de măsline. Pentru bolile grave acestea trebuie categoric omise. Folosim doar Seminţele Uleioase şi Murăturile şi dospirile naturale.
Pr. Ghelasie Gheorghe
(Cătălin Rusu)