close
Magna Europa

Parlamentul decide cine va fi noul președinte al Comisiei

Deputații europeni votează pe 16 iulie cu privire la candidata la președinția Comisiei Europene.

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, care a fost nominalizată pentru postul de președinte al Comisiei Europene de către Consiliul European, își va prezenta programul și va discuta cu deputații europeni pe 16 iulie, de la ora 9.00 CET. Deputații europeni vor vota asupra candidaturii la ora 18.00 CET.

Pentru a deveni președintă a Comisiei, doamna von der Leyen trebuie să obțină sprijinul majorității absolute a deputaților europeni (în momentul de față cel puțin 374 de voturi). Votul va fi secret, cu buletine de vot de hârtie.

Deși este susținută de liderii UE și este membră a partidului politic care a câștigat majoritatea locurilor în alegerile europene, doamna von der Leyen nu este un candidat cap de listă, fapt criticat de mulți deputați europeni.

Grupurile politice au pus deja doamnei von der Leyen întrebări dificile despre planurile sale pentru Comisie.

Dacă doamna von der Leyen nu reușește să obțină majoritatea, Consiliul European trebuie să prezinte un alt candidat.

În urma alegerilor din luna mai, una dintre primele sarcini ale noului Parlament European ales în mod direct este alegerea următorului președinte al Comisiei Europene.

Odată ce noul președinte este aprobat, încep demersurile pentru stabilirea noii Comisii. Comisiile parlamentare vor organiza audieri cu fiecare dintre comisarii desemnați pentru a evalua dacă sunt adecvați pentru portofoliul repartizat, apoi deputații vor vota Comisia ca întreg.

Dați clic mai jos pentru a urmări în direct dezbaterea privind noul președinte al Comisiei, pe 16 iulie de la ora 9.00 CET.

 

(europarl.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.