close
Creștinătate

Patriarhul anunță destinația unui spațiu subteran al Catedralei Naționale: „Peștera citadină a Sf. Andrei”

basilica.ro

Prezent de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Paraclisul Catedralei Naționale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat activitățile filantropice ale voluntarilor bisericii ridicate în numai câteva luni și a vorbit despre viitorul paraclis și despre spațiile subterane ale lăcașului de cult reprezentativ pentru Ortodoxia românească.

Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Patriarhul României a anunțat la finalul slujbei de sâmbătă, 30 noiembrie 2019, modificarea destinației unui spațiu subteran de sub esplanada Catedralei Naționale, spațiu care va deveni o „peșteră citadină a Sfântului Andrei”.

Acolo era prevăzută o parcare subterană, dar aceasta devenea un inconvenient pentru paraclisul de la subsolul catedralei din cauza emisiilor de gaze de la mașini. Parcarea va fi amenajată în spațiile de la suprafață din jurul Catedralei Mântuirii Neamului, iar „Peștera Sfântului Andrei” va deveni un spațiu polivalent, a explicat Preafericirea Sa.

Paraclisul de sub Catedrala Națională este dedicat Sfinților Ioan Iacob Hozevitul și Daniil Sihastru, pentru că ambii au trăit în peșteră. Acesta are 70 de metri lungime și 25 lățime, „cam cât Catedrala din Timișoara”, a precizat Patriarhul.

Însă spațiul de sub esplanadă are dimensiuni mai mari decât amprenta catedralei și va fi dedicat activităților culturale, catehetice și chiar organizării unui muzeu.

„Spațiul acesta îl numim noi, acum, în faza aceasta, «Peștera citadină a Sfântului Andrei». Este una la Ioan Corvin, în Dobrogea, dar aceasta este una citadină”, a spus Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a menționat că „Peștera Sfântului Andrei” va fi un spațiu polivalent în care vor încăpea peste 10.000 de persoane. Are 140 de metri lungime și 84 lățime.

Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale

Patriarhul Daniel a transmis la finalul slujbei de sâmbătă felicitări celor peste 800.000 de români care poartă numele Sfântului Andrei, dar tot cu ocazia acestei sărbători i-a felicitat pe voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale.

„Ne-am gândit să scoatem în evidență o lucrare deosebit de necesară și importantă a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului”.

Preafericirea Sa a amintit programele și cele mai importante acțiuni derulate de voluntari:

  • „Sănătate pentru Sate” (68 de acțiuni în perioada prin care 8.425 de persoane au beneficiat de consultații, analize și consiliere medicală gratuită);
  • „Prevenție și educație pentru sănătate” (68 de acțiuni cu 15.000 de beneficiari);
  • „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” (608 femei din ianuarie 2018)
  • Dotarea cu aparatură medicală a spitalelor din România în valoare de peste 1,6 milioane de lei.

„Aceste eforturi deosebite merită din partea noastră toată prețuirea. Este o lucrare misionară. Ea combină rugăciunea cu acțiunea, dragostea față de Dumnezeu și dragostea față de aproapele”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României le-a acordat voluntarilor „Diploma omagială cu medalie a satului românesc” pentru faptul că s-au remarcat mai ales prin Programul „Sănătate pentru sate” și prin alte campanii derulate în mediul rural.

(basilica.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.