Cu o zi înainte de sosirea în România, pentru vizita din perioada 27-28 octombrie, Patriarhul Chiril I al Moscovei și al Întregii Rusii a acordat un interviu revistei Q Magazine în care a vorbit despre ateism, despre Biserică pe internet, despre religie ca factor politic.
Q Magazine: Cum se raportează Biserica la Internet și la lumea virtuală care seduce o mare parte din generația tânără, în special ?
Patriarhul Chiril I: Sigur, în lumea virtuală se întâmplă o mulțime de lucruri oribile, proaste, necinstite,uneori chiar infracțiuni. Așa cum de fapt se întâmplă și în lumea reală. Important este să ținem cont de aspectele negative care ne pot aștepta acolo.
Pe Internet poți găsi foarte multă informație falsă, care de cele mai multe ori îl irită pe om, îl abate de la ce trebuie să facă în mod obișnuit, îi creează sentimente neplăcute, și, mai ales, sunt foarte multe cazuri când se pune o informație pe internet cu titlu de certitudine, deși este o speculație, o bârfă. Care de obicei este și foarte agresivă. Este foarte important să ținem minte cuvintele Mântuitorului: „Cu cuvintele tale ai să fii mântuit și tot prin cuvintele tale ai să fii judecat”.
Nouă, creștinilor, ni se poruncește să mergem în lume pentru a face cunoscut cuvântul Evangheliei lui Hristos, care dă iertare și o viață nouă.
Dumnezeu vrea ca toți oamenii să fie mântuiți și să ajungă la cunoașterea Adevărului Credinței (1 Timotei 2: 4) – după cum spune apostolul Timotei, Biserica îndeamnă toți oamenii – inclusiv pe cei pe care îi întâlnim pe Internet, și de multe ori pe mulți dintre ei nicăieri în altă parte.
De aceea, Biserica poate și trebuie să ducă lucrarea sa în spațiul virtual, predicând Cuvântul lui Dumnezeu și mărturisind despre Adevăr. Cu toate acestea, trebuie înțeleasă totuși: ceea ce facem în lumea virtuală este orientat spre lumea reală.
Fiecare utilizator al rețelei este o persoană vie, nu un obiect virtual.
În plus, sacramentele Bisericii nu sunt comise în spațiul virtual, ci ele sunt nucleul vieții unui credincios.
Creștinii sunt chemați să fie martori ai unei vieți transfigurate de lumina Credinței peste tot – inclusiv pe internet, și ar trebui să se manifeste nu numai în ideile expuse, dar în modul în care acestea sunt prezentate interlocutorului.
Q Magazine. Ce aşteptări sau speranţe aveţi de la vizită în România?
Patriarhul Chiril I: Vizita mea în România este legată de evenimentele importante organizate zilele acestea de Biserica Ortodoxă Română, dedicate amintirii luptelor împotriva lui Dumnezeu, în urmă cărora au suferit toate Bisericile din Europa de Est.
Noi toţi am fost victimile ideologiei ateiste şi ale sistemului în care nu mai era loc pentru credinţă în Dumnezeu.
În spatele lozincilor care arătau grijă pentru popor, se ascundea antipatia pentru Biserică şi pentru tot ce era legat de religie. Astfel de schimbări revoluţionare periculoase ar fi fost imposibile dacă o parte semnificativă a concetăţenilor noştri, cu voie sau fără voie, nu ar fi simpatizat ideea construirii Raiului pe Pământ, aşa cum o vedeau clasicii marxism-leninismului.
Acest rai presupunea distrugerea tuturor disidenţilor și a celor care luptau pentru credință.
Cu toate acestea, autorităţile nu au reuşit să despartă credincioşii de credinţa lor, iar acum noi în Rusia, în România, dar şi în alte ţări, trăim epoca renaşterii religioase.
Se construiesc biserici, se dezvoltă viaţă parohială, actele de caritate făcute de Biserică, lecţiile de catehism și educarea credincioşilor.
Dar înflorirea vieţii religioase are loc, paradoxal, pe fundalul răspândirii ideologiei consumerismului și a propagandei libertăţii izolată faţă de responsabilitatea morală a omului pentru cuvintele şi faptele sale. O astfel de libertate distruge omul, familia și societatea.
Locuitorii Europei de Est au reuşit să-și apere religia atunci când erau forțați să renunțăm la ea. Acum însă mulţi preferă benevol bunurile de consum în locul credinţei. Folosirea lor nu necesită efort moral, dar duce la uitarea lui Dumnezeu și limitează viața la o iubire inconsistentă şi necondiţionată pentru sine.