close
PromovateTradiții

Pește á la… Maioru’

Rețete cu povești
(începând de la 1 iunie 2023)

Bucătăria de campanie

Maiorul (r) Vasile Simion, fost o vreme șeful Cercului Militar Ploiești, cunoaște viața aspră de soldat și privațiunile vieții militare. Printre hobby–urile sale descoperim muzica a (maiorul evoluat în ansamblu muzical al Garnizoanei Ploiești), dar și gastronomia. Se simte la bucătărie ca peștele în apă. Dar maiorul este și un consumator de pește, pe care îl gătește (când n-o face soția sa) și îl consumă (asta ori de câte ori are prilejul) cu mare poftă.

Iată o rețetă – dintre numeroasele pe care le știe – de preparare a peștelui.

Patul peștelui

”Peștele se curăță, apoi se proporționează – se taie în bucăți adică, două sau trei, depinde de mărimea peștelui (un pește comun, cum se găsesc pe piață, macrou spre pildă, cam în două bucăți). Poate să fie orice fel de pește”.

Se ia o tavă și se unge în interior cu un pic de ulei, cam o ceașcă. Se adaugă un pahar cu apă. Apoi, se face un pat din morcov (4-5), roșii (4-5), ceapă (3-4), verdeață, ardei gras, în straturi suprapuse, indiferent de ordine (etaj).Preferabil în cantități sensibil egale, mai puțin ardeiul gras. Se strecoară între straturi câteva boabe de piper. Cu timpul, după câteva ”încercări”, consumatorul poate regla cantitățile după plac.

Se așază peștele deasupra, se adaugă câteva feliuțe de lămâie peste el. După care se introduce tava în cuptor. Se lasă cam 30 de minute, la foc domol, dar, după  20-25 de minute se ”încearcă” din când în când. Se scoate și se consumă cald. Sigur, consumatorul poate să ”coacă” peștele mai mult sau mai puțin, după preferință. Nu mai trebuie consumat niciun ingredient sau vreo salată lângă el, patul și lămâia contribuind la deliciul preparatului. Care preparat este de recomandat să fie consumat cu un pahar de vin alb, sec. Ceapa și morcovul au un gust dulceag după preparare, roșia și ardeiul – acrișor. Gustul, per ansamblu, este un pic acruț, de la lămâie.

”Eventual, se poate consuma o țuiculiță înainte. Doamnele mai sensibile pot să renunțe la țuică. De reținut: nu se recomandă băuturile dulci lângă peștele gătit astfel”.

În campanii, aplicații sau concentrări, maiorul ducea dorul peștelui gătit după rețeta de mai sus. După un timp, domnia sa a descoperit că el (peștele) poate fi gătit la orice popotă și – când e cazul – la Cercul Militar.
”Acest fel de mâncare l-am gustat pentru prima oară în copilărie. De la o vreme încoace, eu cumpăr peștele, iar soția mea îl gătește (nu vreau să-i răpesc această plăcere), dar la indicațiile mele. Tot eu procur țuica și vinul”.
Șef peste bucătăria de campanie.

                                           A consemnat și consumat (cu mult vin alb, sec)
                                                                                                         Sergent Leonida Corneliu CHIFU

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.