close
Agenda culturalăPromovate

Ploieșteanul DINU GRIGORESCU, aniversat LA TEATRUL DE COMEDIE

Duminică 13 mai, ora 17.00 Teatrul de Comedie sărbătoreşte la Sala Radu Beligan 40 de ani de la debutul dramaturgului Dinu Grigorescu pe scena noastră cu piesa Ciripit de păsărele, în regia Sandei Manu.
În cadrul acestui eveniment va fi reprezentat spectacolul-lectură MAMAIA ÎN HIMALAYA de Dinu Grigorescu.
De asemenea, acesta va fi şi un bun prilej de rememorare, împreună cu invitaţii speciali ai dramaturgului Dinu Grigorescu, a unor momente din istoria generaţiei de aur a teatrului românesc.
Considerat unul dintre cei mai importanţi şi mai prolifici dramaturgi români contemporani, Dinu Grigorescu s-a născut la 4 iunie 1938 la Ploieşti. A debutat pe scena Teatrului de Comedie în 1978 cu piesa Ciripit de păsărele, în regia Sandei Manu, cu o distribuţie formată din nume cu rezonanţă ale teatrului românesc: Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Iurie Darie, Ştefan Tapalagă, Valentin Plătăreanu. În 1982, i se montează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ spectacolul Fluturi de noapte, piesă care care îl consacră în memoria spectatorilor, dar în aceeaşi perioadă, spectacolul Plimbare cu telescaunul de la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, în regia lui Constantin Codrescu este interzis de cenzură.
În 1990, Dinu Grigorescu şi regizorul Tudor Mărăscu înfiinţează Societatea Teatrală Scorpion „cu primul teatru particular din România post-decembristă şi revistele săptămânale Scorpion, cu Suplimentul Rampa – serie nouă, şi Trei pe un balansoar.”
În perioada 1992-2003 activează în politică şi această experienţă o descrie în volumele „Divina Primărie” şi „Farse la Palatul Victoriei”. Pe lângă teatru şi proză memorialistică, scrie şi poezie. Din 1997 este Preşedinte fondator al Fundaţiei Spirit Românesc Pro Arte şi Caritate şi coordonează editura de teatru, Ghepardul, unde îşi va publica o parte din comedii dar şi piese le unor dramaturgi valoroşi români şi străini.
Premii literare (selectiv):
Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala de Dramaturgie Bucureşti pentru Opera Omnia (2015); Premiul Centrului Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon” acordat cu ocazia celei de-a 77-a aniversări (2015); Diplomă de Excelenţă acordată de Uniunea Scriitorilor din România pentru preţioasa activitate literară la 75 de ani (2014); Premiul „Geo Saizescu” pentru întreaga activitate comică şi satirică, acordat de Societatea Umoristică „Păcală” şi de Revista „Harababura”(2004); Premiul de Dramaturgie al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti acordat de Iosif Naghiu pentru satira Valsul lebedelor (1994); Premiul Teatrului de Comedie pentru Ciripit de păsărele (1978)
Opera dramatică (selectiv):
Nuntă cu dar (în colaborare cu Tudor Popescu şi Radu Aneste Petrescu, 1975); Ciripit de păsărele, 1978; Ulciorul nu merge de multe ori la apă, 1982; Fluturi de noapte, 1983; Plimbare cu telescaunul, 1986; Miss Babele, 1991; Jaguar Party, 1992; Valsul lebedelor, 1994; Iadul vesel, şapte comedii jucate; Estul sălbatic, volum, 1997; Schimbare de sex – Cinci comedii, 2001; Nuntă cu girofar, Foşnetul banilor, 2004; Audienţă la Dumnezeu, 2005
Autostrada broaştelor, 2008; Elefantul, 2010; Horoscopul Puterii, 2011; Maidanezii, 2011. Salonul oglinzilor Vivat Caragiale!, 2012; Comedii domestice, 2013; Ultima cafea cu Iuliu Maniu, 2013; Comedii turbate: Maidanezii, 2014; Blana de păianjen, 2014; Trilogie satirică: Nunţile, 2014; Iadul vesel: Opera Omnia (20 de comedii), 2015.
În 2008 apare monografia lui Emil Lungeanu, „Tartor în infernul comediei – manierismul comediilor lui Dinu Grigorescu”.
(Intrare liberă)
Eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Teatrul de Comedie

Tags : comediedinu grigorescuteatrul de comedie bucuresti

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.