close
Calendarul zilei

S-a întâmplat într-o zi de 4 februarie

* În urmă cu 229 de ani (1789) era ales primul preşedinte al S.U.A., George Washington, general şi om de stat american, militant şi factor activ în obţinerea independenţei faţă de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord. Alegătorii din 10 state au fost convocaţi la vot. Carolina de Nord, Rhode Island și New York s-au abținut de la acest proces. Din cei 72 de candidaţi, alegătorii au votat doar pentru doi dintre ei. Aproape jumătate dintre cei care şi-au exprimat dreptul de vot au optat pentru John Adams, care a fost ales, în mod corespunzător, vicepreşedinte

* Acum 184 de ani (1834) a fost înfiinţat Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, din iniţiativa unui grup restrâns de membri ai Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihăil Zotta, Constantin Sturza şi Costachi Negri. Este primul muzeu de acest gen înfiinţat în Principatele Române şi, ca instituţie culturală, avea drept scop să prezinte publicului din Iaşi „bogăţiile pământene şi subpământene ale Moldovei, precum şi curiozităţi din alte părţi ale lumii”

* Cu 109 ani în urmă (1909), pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, a avut loc premiera piesei „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, cu actorul Constantin Nottara în rolul lui Ştefan cel Mare (4/17)

* Se împlinesc 95 de ani (1923) de la inaugurarea oficială a Palatului Cercului Militar. Clădirea, amplasată în centrul Capitalei, la intersecţia a două principale artere – Calea Victoriei (odinioară Podul Mogoşoaiei) şi Bulevardul Regina Elisabeta, aminteşte de Opera Naţională din Paris (Palatul Garnier). Edificiul, proiectat în 1899 de arhitectul Dimitrie Maimarolu, a fost construit din iniţiativa şi prin contribuţia financiară a ofiţerilor din garnizoana Bucureşti

* Acum 93 de ani (1925) Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române. Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost publicată la 25 februarie 1925 în Monitorul Oficial sub titlul „Lege pentru ridicarea Scaunului arhiepiscopal si mitropolitan al Ungrovlahiei ca primat al României la rangul de Scaun patriarhal”. La 1 noiembrie 1925 a avut loc investitura şi înscăunarea primului patriarh Miron Cristea (1925-1939)

* Cu 91 de ani în urmă (1927), în SUA, se lansa filmul „The Jazz Singer” („Cântăreţul de jazz”), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului. Prezentat cu ajutorul unui disc cu diametrul de 400 mm care conţine câteva dialoguri şi muzică, muzicalul l-a avut pe Al Jolson în rolul principal, amplificarea sunetului în sală fiind făcută cu ajutorul unei instalaţii de sunet cu tuburi electronice (un amplificator) cu difuzoare

* Acum 84 de ani (1934) echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim – V. Dumitrescu) cucerea medalia de aur la Campionatul Mondial de Bob de la Engelberg (Elveţia). Pentru rezultatele obţinute, sportivilor li s-a decernat „Premiul naţional pentru sport”

* În urmă cu 73 de ani (1945), în perioada 4 – 11 februarie, a avut loc Conferinţa de la Ialta (Crimeea) a conducătorilor celor trei mari puteri din coaliţia antihitleristă: SUA, Marea Britanie şi URSS. Cele trei state, reprezentate de preşedintele Franklin Roosevelt, premierul Winston Churchill şi liderul URSS Iosif Stalin, au trasat, pe fondul previzibilei victorii asupra statelor Axei, principalele linii de acţiune în perioada postbelică. S-a stabilit drept principală prioritate predarea necondiționată a Germaniei naziste. După război, Germania urma să fie împărțită în patru zone de ocupație. Urma să aibă loc și o divizare a Berlinului în patru sectoare

* Acum 71 de ani (1947) ministrul de externe al Marii Britanii, Ernest Bevin, semna, la Londra, Tratatele de pace cu România, Ungaria, Bulgaria, Finlanda şi Italia (după a doua conflagraţie mondială)

* Se împlinesc 70 de ani (1948) de la semnarea primului Tratat de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală între România şi Uniunea Sovietică, pe o perioadă de 20 de ani. România a fost prima ţară „democrat-populară” care a semnat un astfel de tratat cu URSS (la 7 iulie 1970 a fost semnat un nou Tratat)

* Cu 51 de ani în urmă (1967) a început construcţia primei autostrăzi din România, ce lega Bucureştiul de Piteşti. Aceasta a fost dată în folosinţă în anul 1973, cu noi segmente adăugate în 2007, 2010 şi 2011

* Mark Zuckerberg, student şi programator american şi antreprenor în domeniul internetului, fonda, acum 14 ani (2004), reţeaua de socializare „TheFacebook”, pentru a oferi posibilitatea utilizatorilor de a contacta persoane apropiate, dar şi persoane încă necunoscute. Creat iniţial la Harvard, SUA, Facebook era la origine o reţea socială cu circuit închis pentru studenţii acestei universităţi. Ulterior ea s-a deschis şi altor universităţi americane. La început verificarea apartenenţei la universitate se făcea prin adresa de poştă electronică (e-mail) a studentului, dar începând din septembrie 2006 reţeaua este deschisă tuturor utilizatorilor de internet. Imediat reţeaua Facebook a devenit foarte populară dar şi controversată, fiind interzisă în câteva ţări din Orientul Mijlociu. Apreciat a fi unul dintre cele mai importante site-uri de socializare din lume, în funcţie de numărul de vizite, Facebook face parte din fenomenul recent denumit Web 2.0 („web-ul social”). Utilizatorii pot intra în această reţea din orice loc unde există acces la Internet pe baza unei parole, stabilite iniţial odată cu completarea formularului de înscriere conţinând o serie de întrebări personale. În prezent, în România, Facebook are peste 9 milioane de utilizatori, iar la nivel mondial, 2 miliarde (care intră măcar o dată pe lună în aplicaţie şi vizitează pagina prin intermediul site-ului web, dintre aceştia 65% accesând zilnic reţeaua)

– „Ziua Luptei Împotriva Cancerului”, stabilită, prin Legea nr. 274/2015, în ziua când este marcată şi pe plan internaţional (potrivit Cartei de la Paris, adoptată la summitul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000). În expunerea de motive a legii, se arată că în România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer uterin. NOTĂ: Tot prin lege, la data de 1 octombrie este marcată „Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului de sân”

– 1809: S-a născut poetul Vasile Cârlova; deşi concentrată doar în câteva poezii, experienţa sa literară este atât de semnificativă, încât se constituie în veritabilul început al liricii române moderne (m. 1831)

– 1849: A murit Costache Conachi, unul dintre cei mai reprezentativi poeţi lirici ai perioadei de început a literaturii române (n. 1778)

– 1872: S-a născut pictorul Octav Băncilă (m. 1944). NOTĂ: Monografia „Octav Băncilă” de Anton Coman dă naşterea la 7.I.1872

– 1873: S-a născut Theodor Fuchs, compozitor, pianist, critic muzical şi pedagog român de origine cehă (m. 1953) – 145 de ani

– 1884: S-a născut medicul veterinar Mihail Fălcoianu; a reorganizat şi modernizat învăţământul clinic veterinar de obstetrică, ginecologie şi medicină operatorie în România (m. 1951)

– 1890: S-a născut pictorul şi graficianul Horaţiu Dumitriu (m. 1926)

– 1897: S-a născut Constantin Vişoianu, om politic ţărănist, diplomat (colaboratorul lui Nicolae Titulescu la Liga Naţiunilor, reprezentantul României la Tribunalul Internaţional de la Haga, ministru de externe în guvernele Sănătescu şi Rădescu); stabilit în SUA a primit statutul de „rezident special” (m. 1994)

– 1906: S-a născut scenografa Natalia Bragalia (m. 1972)

– 1906: S-a născut Nicholas Georgescu-Roegen, economist, matematician, statistician şi pedagog american de origine română; considerat „economistul mileniului III”, este părintele teoriei bioeconomice, teorie care prezintă un mod revoluţionar de a vedea economia; este primul şi, practic, singurul economist de la Malthus încoace care a pus în mod serios problema economiei speciei umane într-un context ecologic global, adică la scară planetară; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1990 (m. 1994). NOTĂ: Unele surse (www.agir.ro) dau ca dată a morţii 31.X.1994

– 1906: S-a născut Eugen Macovschi, biochimist şi biolog; a contribuit la elaborarea unei noi concepţii, originale, privitoare la structura materiei vii (teoria biostructurală); cercetări în diferite domenii ale biologiei; membru titular al Academiei Române din 1948 (m. 1985)

– 1907: S-a născut Ladmiss N. Andreescu (prenumele la naştere: Nicolae), poet şi prozator (m. 2000)

– 1925: S-a născut Vasile Stănescu, economist şi jurist; activitatea sa ştiinţifică s-a concretizat în peste 25 de volume şi în peste 300 de studii şi articole în domenii precum managementul întreprinderilor, drept şi legislaţie economică, informatică, finanţe şi contabilitate; membru de onoare al Academiei Române din 1999

– 1929: S-a născut pictorul Constantin Piliuţă (m. 2003)

– 1932: S-a născut lingvista Mioara Avram; specialistă în gramatică, ortografie şi lexicologie; redactor-responsabil la „Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române” (m. 2004)

– 1937: S-a născut regizorul de teatru Emil Mandric (m. 1997)

– 1940: S-a născut artistul plastic Ioan Deac Bistriţa

– 1941: S-a născut actorul Şerban Cantacuzino; stabilit după 1990 în Franţa (m. 2011)

– 1941: A murit matematicianul David Emmanuel, considerat întemeietor al şcolii matematice moderne din ţara noastră; membru de onoare al Academiei Române din 1936 (n. 1854)

– 1941: S-a născut actriţa Violeta Popescu; din anul absolvirii, 1964, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi (m. 2013)

– 1945: S-a născut Aureliu Manea, regizor de teatru, actor şi scriitor (m. 2014)

– 1945: A murit profesorul Vasile Tarnavschi, unul dintre teologii de seamă ai Ortodoxiei române, specializat în Vechiul Testament; decan al Facultăţii de Teologie şi rector al Universităţii din Cernăuţi (1918-1920) (n. 1859)

– 1947: S-a născut informaticianul şi profesorul Radu Popescu-Zeletin; stabilit în Germania din 1974, a participat la realizarea reţelei germane naţionale de calculatoare (DFN) şi la elaborarea modelului ISO-OSI; a realizat numeroase proiecte comunitare (sisteme de fişiere virtuale, reţele locale şi baze de date distribuite); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1997

– 1954: S-a născut Denisa Comănescu, editoare, poetă şi traducătoare, director general al Editurii Humanitas Fiction

– 1954: S-a născut ceramistul Vasile Lihor-Laza

– 1954: S-a născut artista decoratoare Adriana Popescu; a fost unul din cei mai importanţi artişti români ai sticlei (m. 2007)

– 1959: S-a născut actorul Radu Amzulescu

– 1962: A murit pictorul şi graficianul Aurel Jiquidi (n. 1896)

– 1968: A murit Vasile Jianu, flautist, dirijor, compozitor şi profesor; fondator al şcolii moderne de flaut (n. 1904) – 50 de ani

– 1974: A murit compozitorul Mihail Andricu, unul dintre întemeietorii şcolii muzicale simfonice de inspiraţie folclorică din ţara noastră; membru corespondent al Academiei Române din 1948 (n. 1894). NOTĂ: Unele surse menţionează ca dată a morţii 4 martie 1974

– 1975: S-a născut interpreta de muzică uşoară Carmen Trandafir

– 1986: A murit Eftimie Vasilescu, operator, regizor şi producător; pionier al filmului românesc documentar şi de ficţiune; format la Serviciul cinematografic al Armatei la începutul anilor ’20 ai secolului XX, debutează ca operator de actualităţi; în 1923 înfiinţează laboratorul cinematografic şi firma „Româniafilm” (n. 1895)

– 1988: A murit Al.[exandru] Căprariu, poet, eseist şi publicist (n. 1929) – 30 de ani

– 1993: A murit Marietta Rareş, actriţă de teatru şi film (n. 1896) – 25 de ani

– 1994: A murit interpreta de muzică uşoară Dorina Drăghici (n. 1922)

– 2011: A murit disidentul anticomunist Vasile Paraschiv (n. 1928)

– 2016: A murit Dana Tomiţă, actriţă a Teatrului din Bârlad (n. 1948)

– „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului”, este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptată la summitul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului. Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului (UICC) este responsabilă pentru coordonarea manifestărilor din această zi, fiind sprijinită de diverşi parteneri şi organizaţii, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Agenţia Internaţională pentru pentru Cercetarea Cancerului

– Ziua Naţională a Republicii Socialiste Democratice Sri Lanka (fostă Ceylon); proclamarea independenţei/1948 – 70 de ani

– 1688: S-a născut scriitorul francez Pierre de Marivaux; unul dintre cei mai importanţi autori francezi de comedii din secolul al XVIII-lea, reprezentant al iluminismului timpuriu (m. 1763) – 330 de ani

– 1746: S-a născut Tadeusz Kościuszko, erou al luptei pentru independenţa naţională a Poloniei (m. 1817)

– 1799: S-a născut Almeida Garrett, poet, dramaturg, romancier, orator şi om politic portughez (m. 1854)

– 1881: S-a născut Fernand Léger, pictor şi decorator francez, unul dintre promotorii cubismului (m. 1955)

– 1900: S-a născut poetul francez Jacques Prévert (m. 1977)

– 1902: S-a născut celebrul pilot american Charles A. Lindbergh, care a realizat primul zbor fără escală New York – Paris (20-21.V.1927, în 33 ore şi 30 min.) (m. 1974)

– 1906: S-a născut astronomul american Clyde Tombaugh; a descoperit, la 18.II.1930, planeta Pluto (cea mai depărtată dintre planetele sistemului nostru solar, care poate fi văzută numai cu instrumente foarte puternice) (m. 1997)

– 1915: S-a născut comicul britanic Norman Wisdom; devenit celebru pentru comediile din perioada 1953-1966 (m. 2010)

– 1921: A murit scriitorul german Carl Hauptmann (n. 1858)

– 1923: S-a născut actorul american de origine canadiană Conrad Bain (m. 2013) – 95 de ani

– 1925: S-a născut scriitorul american Russell (Conwell) Hoban, autor a numeroase romane pentru copii (m. 2011)

– 1928: A murit fizicianul olandez Antoon Hendrik Lorentz; a pus bazele teoriei electronice a materiei (1909); a elaborat teoria electrodinamicii mediilor în mişcare, relaţiile noi de transformare a coordonatelor pe care le-a găsit având un rol esenţial în elaborarea teoriei relativităţii; Premiul Nobel pentru fizică pe 1902, împreună cu conaţionalul său Pieter Zeeman; membru de onoare străin al Academiei Române din 1913 (n. 1853) – 90 de ani

– 1940: S-a născut George A. Romero, regizor american de film, scenarist, producător, compozitor, scriitor şi actor

– 1943: S-a născut Ken (Kenneth Lane) Thompson, informatician american, cunoscut pentru inventarea limbajului de programare B (precedesor al limbajului C) şi pentru munca depusă în proiectele sistemelor de operare Unix şi Plan9 – 75 de ani

– 1948: S-a născut Alice Cooper (pe numele adevărat Vincent Damon Furnier), cântăreţ american de muzică rock, compozitor şi textier – 70 de ani

– 1974: A murit Satyendra Nath Bose, matematician şi fizician indian; este cunoscut pentru lucrările sale din domeniul mecanicii cuantice în anii 1920, prin care a pus bazele statisticii Bose-Einstein şi pentru Condensatul Bose-Einstein (n. 1894)

– 1975: S-a născut cântăreaţa australiană de muzică pop Natalie Imbruglia

– 1995: A murit scriitoarea americană Patricia Highsmith, autoare de romane poliţiste şi ecranizări (n. 1921)

– 2001: A murit Iannis Xenakis, compozitor, matematician şi arhitect francez de origine greacă (n. 1922, la Brăila/România)

– 2012: Au murit cineastul american Michael deGruy (n. 1951) şi scenaristul şi producătorul TV australian Andrew Wight (n. 1959), după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în Australia

– 2015: A murit Celina González, cântăreaţă şi compozitoare cubaneză (n. 1929). NOTĂ: Unele surse (www.bbc.com) menţionează ca an al naşterii 1928

Tags : facebook

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.