close
Sfinții zilei

Sâmbătă, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociţă Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la peşte)

Sfânta Ana provenea din seminţia preoţească, iudaică, a lui Levi. Ea era fata cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeţia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească. Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost supuşi oprobriului public, deoarece la evrei familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoşilor lor. Astfel, o veche tradiţie arată că un evreu din seminţia lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: „De ce aduci darurile tale înaintea altora? Eşti nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine ştie ce păcate ascunse”. Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum şi pe Ana, atunci când auziră cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit, văzând-o iarăşi plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea şi i-a spus: „Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului”. Ana tresări la auzul acestor cuvinte şi, îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, a ieşit în grădină, unde, la umbra unui dafin, stătea şi se ruga lui Dumnezeu. Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vesteşte Sfintei Ana că va avea un copil. Ioachim încă nu ştia nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde, întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.
Sfânta Prorociţă Ana, mama Prorocului Samuel era originară din oraşul Armatem, din Muntele Efraim. Era căsătorită cu un bărbat din seminţia lui Levi, numit Elcana. Pentru că era stearpă şi nu făcea copii, bărbatul ei şi-a mai luat o femeie, pe Fenana, cu care a făcut copii. Mergând în casa lui Dumnezeu din Silom pentru a aduce jertfă prin mâna preotului Elim, ea, după săvârşirea jertfelor, a primit numai o parte din acestea, pentru că nu avea copii. Lăsând pe bărbatul ei să plece acasă, Ana a rămas în continuare la templu pentru a se ruga lui Dumnezeu: „Dă-mi rod pântecelui meu şi Ţi-l voi da Ţie să-Ţi slujească în toate zilele vieţii lui!” Văzând credinţa Anei, Dumnezeu a încredinţat-o că va naşte un fiu, cu numele Samuel. Acest lucru s-a şi întâmplat, Ana ducând copilul la templu, la vârstă potrivită, pentru a-i sluji lui Dumnezeu aşa cum făgăduise. Sfânta Proorociţă Ana a trăit lăudând pe Domnul şi proorocind, trecând cu pace la cele veşnice.
Deci ziua aceasta o praznuim, ca una in care se face pomenirea vestii date de inger, Sfintei Ana carei i-a vestit sfanta zamislire a Preacutei Maicii lui Hristos. Pe care lucruri savarsindu-le Dumnezeu, din nimic le-a infiintat pe toate, facand pantecele cel sterp intru aducere de rod, iar pe cea care a trait in viata sa fara copii, a facut-o maica nascatoare de copii, cu preaslavire daruind-o ca un sfarsit vrednic al cererii sale celei drepte. Din Ana Insusi Dumnezeu avea sa iasa purtator de trup, spre a doua nastere a lumii; caci a binevoit ca parintii cei intelepti si mijlocitori ai oamenilor, sa nasca fiica pe Maria, cea mai inainte de veci din toate neamurile, mai inainte hotarata si aleasa.
Se savarseste acest sobor intru cinstita casa a Nascatoarei de Dumnezeu, care este in Svorani, aproape de sfanta ei biserica. Despre aceasta zamislire sa se caute istoria, in luna septembrie, in ziua a noua, la viata Sfintilor si dreptilor dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana. Acolo s-a scris mai pe larg despre parintii cei ce au zamislit-o si despre fiica lor. Cine va voi, poate sa o citeasca, caci cuviincioasa este pentru praznicul de acum.


Sfanta Proorocita Ana, mama Poorocului Samuel
Sfanta si fericita Ana proorocita era din cetatea Armatem, din muntele Efraim. Era casatorita cu un barbat din semintia lui Levi, numit Elcana. Pentru ca era stearpa si nu facea copii, barbatul ei si-a mai luat o femeie, pe Fenana, rivala ei, cu care a facut copii si s-a bucurat. Ana, ca si cum nu i-ar fi fost indeajuns durerea pricinuita de sterpiciunea ei, mai era si defaimata de barbat si de rivala, de rude si prieteni. si se ruga mult lui Dumnezeu sa-i dea copii, dar n-a izbutit nimic, desi implinea fara trandavie poruncile Legii. Ca uneori chiar sfintilor cu anevoie si cu incetul si tarziu li se implinesc cererile.
Suindu-se dar Ana cu barbatul ei in Silom, in casa atotputernicului Dumnezeu, ca sa aduca Jertfe prin mana lui Eli preotul, ea, dupa savarsirea jertfelor, a primit numai o parte din jertfe, pentru ca nu avea fiu sau fiica, pe cand celelalte femei cu copii au primit cate doua parti. Asta a intristat-o mult, dar n-a deznadajduit-o, nici nu i-a intunecat fața.
Sfanta Ana, mama Proorocului Samuel
A lasat insa pe barbatul ei sa plece acasa, iar ea a ramas singura in casa Domnului. S-a aruncat cu fata la pamant si s-a rugat asa: “Doamne Dumnezeul parintilor mei, cauta spre roaba Ta si spre smerenia mea! Da-mi rod pantecelui meu si ti-l voi da tie sa-ti slujeasca toate zilele vietii lui!”. Dumnezeu vazand ca Ana nu se dezlipeste de casa Lui, ca se roaga si ca staruie in rugaciunea ei, nu i-a fagaduit numai ca va da rod pantecelui el, ci i-a spus mai dinainte si ce nume va purta fiul ce i se va naste.
Dupa ce a luat aceasta incredintare, ea a plecat de acolo saltand de bucurie. A zamislit si a nascut pe Proorocul Samuel. Dupa ce l-a intarcat, s-a suit cu el in Silom, a cazut inaintea Domnului Dumnezeu si I-a multumit. Preotul Eli a binecuvantat-o, zicand: “Sa-ti dea tie Dumnezeu un alt rod pantecelui in locul lui Samuel, fiul tau”. Ana si-a luat copilul si s-a coborat acasa, pentru ca era inca mic de tot pruncul. Cand a ajuns mai maricel, l-a luat de mana, l-a suit in casa Domnului Dumnezeului cel atotputernic, ca sa implineasca fagaduinta ce-o facuse Domnului si l-a dat in mana lui Eli preotul. si i-a facut maica-sa haine preotesti mici, pe masura lui, si copilul slujea cu ele Domnului Dumnezeu inaintea lui Eli preotul. Ana se uita la el si se bucura. si a mai nascut Ana trei feciori si trei fete; si s-a suit in casa Domnului, a cazut cu fata la pamant si-L lauda pe Domnul. Pentru aceea si zicea: “Cea stearpa a nascut sapte, iar cea cu multi fii a slabit. Ca ea salta de bucurie pentru cei sapte copii ai ei, iar Fenana, rivala ei, dupa ce a nascut cinci copii, a ajuns stearpa si n-a mai nascut. Ana a trait vreme indelungata, a laudat pe Domnul si a proorocit, iar mai pe urma s-a mutat in locasurile cele vesnice,,
Tags : Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociţă Ana

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.