close
Creștinătate

SAPTAMANA LUMINATA DIN NOU LA ATHOS 3

Cel care m-a invitat la Sf. Munte este pr. Damaschin. A tinut o serie de conferinte in Romania in timpul postului mare. Ne-am imprietenit rapid si am constatat ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Desigur nu la aceeasi masura. Prin comparatie eu sunt un vierme.

Este un apostol al Bisericii. Pe langa faptele uimitoare pe care le-a facut in Africa el este si un foarte mare ascet. Am avut discutii scurte cu el despre asta. Marii asceti nu vorbesc mult dar iti dau sfaturi pe care daca vrei sa le implinesti iti iau ani de zile.

Iata ceva de implinit pentru ORICE CRESTIN:
Crestinul este dator sa caute sa se sfinteasca.Se recomanda, pravila de rugaciune minim o ora pe noapte in care sa vorbesti cu Domnul Iisus si sa te rogi cu cuvintele:”Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma pe mine pacatosul!
Inainte de asta sa te osandesti ca fiind cel mai mare pacatos pana cand vin lacrimile pocaintei.Dupa o ora de osandire se vor limpezi toate si nu vei mai avea in minte ganduri ci doar o dragoste catre Domnul si bucurie cereasca de la Duhul Sfant. Pentru aceasta rugăciune trebuie sa ai minim 8 ore de la ultima masa. Aceasta pocainta cu lacrimi trebuie facuta atata timp cat ai dus viata pacatoasa-10,20 ani.

Parintele mai recomanda sa ne iubim chilia (camera in care ne rugam). Mult se nevoieste diavolul ca sa ne scoata din ea pentru diferite activitati administrative:cumparaturi, probleme de rezolvat.Sa ne luptam sa ramanem cat mai mult in chilia noastră, sa iubim acest spatiu pentru ca acolo este locul in care se produce schimbarea inimii si vin bucurii de la Duhul Sfant.

Sa nu pierdem timpul! Timpul din aceasta viata este aur pentru mantuirea noastra. Fiecare secunda este pretioasa, pentru ca dupa moartea fizica nu ne mai putem pocai.

Despre lupta cu patimile a spus ca se duce incet, încet. Omul care are frica lui Dumnezeu şi vrea să se mântuiască, are tot mai mare atenţie cu sufletul lui: ca să nu săvârşească păcate care sunt ruşine înaintea lui Hristos. Şi va ţine poruncile Lui. Asta este cea mai mare luptă -plinirea poruncilor. Rusinea a cam disparut si trebuie redobandita.

Sa ne ajute Domnul sa implinim aceste sfaturi!

In reportajul de mai jos ne povesteste ce canon au monahii de la Manastirea Grigoriu.

(Cătălin Rusu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.