close
ActualitatePromovate

Valentin Vârtosu: ”Să fim o grămăjoară, să fim o țară întreagă”

Tabăra de Sculptură Monumentală Contemporană de la Ploiești – Ediția a IV-a (2021)

(Micro)Interviu la încheierea lucrărilor cu sculptorul Valentin Vârtosu

Reporter: Gata?
Valentin Vârtosu: Gata!
R.: Totul?
V.V.: Da. Cu Doamne-ajută! Cum zicea prietenul meu, care a venit anume azi: nu noi am făcut ce-am făcut, ci cu ajutorul Bunuțului. Cu ajutorul Bunuțului, am ajuns și în ziua de azi, în care mă simt împlinit, mă simt bine. Fiindcă am avut în spate aproape o lună de lucru, am avut colegi excepționali! A fost minunat! Dar am stat lângă piatră… Cum ziceam când am fost întrebat: am avut un granit. Cum vă spuneam la începutul lucrărilor, e o lucrare dedicată lui Nichita Stănescu, în măsura în care el a fost ca un munte în tot ce a făcut. E un omagiu adus lui, un dorumetru pentru Nichita.

R.: N-ați făcut deloc economie. Are trei module – ca navetele spațiale – lucrarea dvs.

V.V.: (zâmbind) Da, o comparație poznașă! Frumoasă, dară că… Da, așa s-a cerut ea să fie. Trei module. Trei pietre, una peste alta, care construiesc întregul. Poate e o trimitere spre trinitate, poate, iarăși, spre cele trei provincii românești, cum mă duc eu, uneori, cu gândul. Și e  o trimitere spre Nichita.

R.: Apropo: spuneați în primul nostru interviu că sunteți și profesor. Unde predă ”sculptorul din flori”?

V.V.: (cu un surâs complice) Sunt profesor la Liceul Teoretic cu Profil de Arte ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Chișinău. Profit de faptul că mi-ați pus această întrebare pentru a le mulțumi domnului director Iurie Donțu și doamnei director adjunct Lili Prisăcaru pentru că mi-au îngăduit, ba chiar m-au îndemnat să particip – în timpul anului școlar – la tabăra de sculptură de la Ploiești.

R.: Mi se pare mie sau aveți ochii umezi?

V.V.: Da. (zâmbind printre lacrimi) Bate soarele în ochi… Dar umezi în sensul că poate e o trăire lăuntrică, pe care o am tot timpul. Sper ca marea mea dorință să fie împlinită. Cu viața pe care o să mi-o dea Dumnezeu să o trăiesc, poate o să fim o ”grămăjoară”, să fim o țară întreagă.

R.: O dorință avem și noi. Să vă vedem și la edițiile viitoare, chiar dacă din doi în doi ani. Dar să mai veniți.

V.V.: Doamne-ajută! Cu drag, cu mare drag aș veni. Cu bucurie.

                                                               Interviu realizat de Leonida Corneliu CHIFU

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.