close
Dialog de idei

Theodor Paleologu și Stelian Tănase despre situația în care se găsește Casa Regală

Eseistul și profesorul Theodor Paleologu și analistul politic Stelian Tănase au fost invitați, marți seara, în platoul emisiunii Jurnal de Seară, difuzată de luni până joi, de la ora 20:00, unde au vorbit despre situația în care se regăsește Casa Regală, după dispariția Regelui Mihai, dar și despre ce șanse are Principesa Margareta să atragă același capital de imagine pe care l-a câștigat tatăl ei printre români.

Theodor Paleologu a vorbit despre excluderea de la succesiune a principelui Nicolae, afirmând că imaginea acestuia a avut de suferit după ce ar fi avut o fetiță cu o tânără, Nicoleta Cârjan, dar copilul nu a fost recunoscut în mod oficial.

„E foarte clar că principesa Margareta trece înaintea prințului Nicolae. Mai trebuie spus ceva despre decizia Regelui. Ea nu are altă valoare decât aceea de dorință a Majestății Sale. Nu are forță legală. E foarte importantă dorința Regelui, dar atât. Pe de altă parte, nici Nicolae nu are o legitimitate mai mare, pentru că tatăl lui nu e de neam regal. Și legitimitatea lui era de aceeași factură ca a principesei Margareta.

Mai e un lucru. Unii simpatizanți ai principelui Nicolae s-ar putea să fie supărați de ce voi spune acum. I-a făcut foarte mult rău exaltarea românească. Românii sunt foarte exaltați. Când te duci în sute de locuri și sunt oameni care îți spun că ești speranța lor, dacă nu ești pregătit mental pentru asta, începi să crezi și ți se urcă la cap. Eu însumi a trebuit să fac eforturi foarte mari să nu mă las îmbătat de exaltarea românească.

Noi nu ne dăm seama cât de nocivă este exaltarea, care face rău celui căruia i se adresează. Se explică erorile pe care le-a făcut, a avut ghinion. Și noi am avut ghinion cu diferite întâlniri. Și eu am dat-o în bară cu o persoană de sex opus. Cui nu i se întâmplă? A dat peste o persoană care are un anumit profil personal, Nicoleta Cârjan. M-am uitat pe Facebook-ul ei și este groaznic, adică mă mir că nu și-a dat seama peste cine a dat. Dar i se întâmplă oricărui bărbat, oricărei femei să se înșele asupra partenerului. 

În situația asta, are consecințe ceva mai serioase. Vreau să spun că printre cei care contestă Familia Regală există acest mit negativ al principelui Radu. Nici nu vreau să repet tot ce se spune despre Radu. Realitatea e alta. Principesa Margareta este extrem de puternică, foarte voluntară, autoritară și inteligentă, care are viziunea ei. Nu e deloc așa cum se crede, că prințul Radu decide tot. Unele tendințe ale ei poate că nu ne plac așa mult.”, a declarat Theodor Paleologu.

Stelian Tănase: „În vizita din ’92, îl vedem la balcon, atunci l-am cunoscut. Nu știm niciodată ce se petrece într-o familie. Știu multe detalii din această poveste, dar nu știu cărora să le dau crezare. A fost și o rivalitate internă, o problemă de succesiune, cine să moștenească. Revenind la Nicolae, el a venit aici cu un anumit rol, pe care i l-a atribuit Casa Regală, pentru care el nu a fost pregătit. M-am mirat, pentru că în ’92, când a fost adus, scenariul era exact ăsta: să îl creștem ca pe un viitor rege. Când a ajuns la o vârstă coaptă a fost adus în România. A fost nepregătit, nu s-a adaptat.

Theodor Paleologu: „E greu de spus (n.r. dacă este cap de linie). Margareta are o poziție importantă. Dar să nu uităm nici de familia Sigmaringen. Despre asta se poate discuta. Nu că îmi fac iluzii, cred că în istorie niciodată nu poți să spui că s-a încheiat ceva.

Stelian Tănase: „Lucrurile sunt imprevizibile și mă întreb dacă principesa Margareta, despre care cred că are veleități de om politic, trebuie să transfere imaginea pe care oamenii și-au făcut-o despre Regele Mihai spre principesa Margareta. Asta e cheia problemei. Va reuși să aibă capitalul de simpatie al Regelui? Asta e problema pe care va trebui să o rezolve”.

Digi 24

Tags : casa regaladigi 24stelian tanasetheodor paleologu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.