close
CreștinătatePromovate

Un moment de respiro: Ceaikovski în interpretarea unui monah de la Valaam

Captură video/Mănăstirea Valaam

La final de an, Mănăstirea Valaam le-a oferit un dar special urmăritorilor pe reţele de socializare: o filmare cu un monah din obşte interpretând la pian o piesă semnată de Piotr Ilici Ceaikovski.

Clipul a strâns numeroase aprecieri şi cuvinte de felicitare. Pe YouTube a fost vizualizat de peste 140.000 de ori, iar pe Instagram a primit  aproape 8.000 like-uri.

Monahul pe nume Abel a interpretat cu măiestrie un fragment din Valsul Florilor – Baletul Spărgătorul de nuci.

Creaţia compozitorului rus a devenit reprezentativă pentru sărbătoarea Crăciunului încă de la premiera din decembrie 1892.

Baletul prezintă povestea unei fetiţe care primeşte în dar de Crăciun un spărgător de nuci în forma de om. Încântată de cadoul primit, ea adoarme şi îl visează sub forma unui prinţ care o poartă în lumea jucăriilor vorbitoare, a păpuşilor care ştiu sa zâmbească şi a florilor care dansează.

Mănăstirea Valaam

În cadrul Mănăstirii Valaam a vieţuit o perioadă şi Sfântul Antipa de la Calapodeşti. Foto credit: Doxologia.

Mănăstirea Valaam este cunoscută și sub denumirea de „Muntele Athos de Nord” sau „Marea și Cinstita Lavră”.

Aşezământul monahal se află pe insula cu acelaşi nume din partea nordică a Lacului Ladoga, în ținutul rusesc Kareliya, pe cea mai mare insulă a unui arhipelag alcătuit din circa 50 de insulițe.

(basilica.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.