close
CronicăPromovate

Un răsărit după „chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”

„Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuieşte toate neajunsurile.”
Părintele Arsenie Boca

Aflată într-o poiană,la 750 de metri altitudine pe malul stâng al pârâului Crasna, în satul Schiuleşti, din comuna Izvoarele, judeţul Prahova, Mănăstirea Crasna domină poalele muntelui Ursoaia (1162 metri). Ca să ajungem la ea străbatem pieptiş câteva pante împădurite pe o cărare forestieră. Aceasta şerpuieşte prin pădurea deasă, traversând un pod peste pârâu, apoi se îndreaptă până la zidul ce înconjoară perimetrul monahal. Zidul gros îmi aminteşte de vechile cetăţi fortificate, construite din cărămidă şi piatră. Intrăm printr-o poartă-turn pe un tărâm în care simţi cerul.

Complexul Monahal este constituit din biserica veche şi biserica nouă (1998), altarul de vară, chilii şi dependinţe, un spaţiu larg de relaxare şi meditaţie, precum şi un loc special amenajat în exterior pentru luat aghiazma. Impresionante în pictura bisericii noi sunt picturile numeroşilor sfinţi români. Icononstasul cu foiţă de aur a fost realizat în anl 1853, la Viena. Slujbele ţinute în aer liber te conectează cu divinul. Creştinii veniţi în număr foarte mare pot beneficia de o masă caldă oferită de călugări şi preoţi. Lipsesc cu desăvârşire cerşetorii, iar părinţii mănăstirii te întâmpină binevoitori întotdeauna, cu o amabilitate firească, nicidecum apretată. Aici îl simţi pe Dumnezeu ca pe un prieten cu care stai la aceeaşi masă, îmbrăcat în tricou şi pantaloni scurţi sau sfătuindu-te asupra unor probleme de suflet şi viaţă. Bucurându-te de natură, poţi admira un minunat puzzle cromatic care înflorește din micile grădini parohiale.

Dreptul de a fi liber înseamnă dreptul de a simţi cerul, iar aici iubirea înseamnă adevăr! Mănăstirea Crasna îşi potenţează sensul de generaţii ca o metaforă, ca un răsărit după „chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”.

Omul retras şi însingurat, omul modern conectat la tehnologia actuală, cel nefericit sau cel care îşi plânge iubirea pierdută, precum şi acela ce îşi este arhisuficient pot găsi cu toții, în cadrul mirific oferit de Mănăstirea Crasna, realitatea şi răspunsul divin. Fiecare metru pătrat fiinţează între credinţă şi speranţă. Forţa motrice, descătuşată din interiorul conştiinţei individuale este, aici, echilibrul vibraţiei lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu există în toate, în fiecare pas şi în orice respiraţie. Treci dincolo de propria realitate păşind pragul mănăstirii şi vei simţi bucuria îngerilor prin intermediul tuturor simţurilor. Spaţiul şi timpul se identifică unitar doar în rugăciune, iar Crucea configurează un model de cartografiere a propriului destin.

(foto din arhiva personală)

(Ramona Müller)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.