close
Social

Ursarii din Bărbulești

evz.ro

Ați văzut la TV descinderile Poliției în comuna cu 7.000 de țigani ursari din județul Ialomița – Bărbulești.

Zeci de mașini de poliție și ale Jandarmeriei, cu peste 150 de oameni de intervenție, au pătruns încolonate, în vuiet de sirene, în localitatea unde sute de romi se întorseseră din zonele roșii ale Europei. Asta e metoda forțelor de ordine ca să-i stăpânescă.

În urmă cu 29 de ani, altele erau metodele. Le-am constatat la fața locului, printre ursari, în 1991. E o poveste…

(Simona Ionescu)


Ursarii din Bărbulești, puși cu botul pe labe de Poliție. Viață de ziarist

Ați văzut la TV descinderile Poliției în comuna cu 7.000 de țigani ursari din județul Ialomița – Bărbulești. Zeci de mașini de poliție și ale Jandarmeriei, cu peste 150 de oameni de intervenție, au pătruns încolonate, în vuiet de sirene, în localitatea unde sute de romi se întorseseră din zonele roșii ale Europei. Asta e metoda forțelor de ordine ca să-i stăpânescă. În urmă cu 29 de ani, altele erau metodele. Le-am constatat la fața locului, printre ursari, în 1991.

”Bă, bulibașo – i-a zis răstit colonelul – și voi, prăduitorilor, căscați bine urechile și ochii la mine. Dacă până diseară sau mâine la prima oră, nu vă găsesc aici cu infractorul vostru, vă călcăm, bă! Venim peste voi în fiecare zi, facem percheziții, vă scuturăm să vă meargă fulgii! Nu se poate, bă, să vă bateți joc de polițiștii mei, de jandarmi și de procuror că vă luați voi la cafteală pentru vreo pirandă sau de la prăduială. Vreți război? Păi, băi, facem război că legea e de partea noastră și voi nu o respectați, deși, bulibașo, te-ai angajat în fața mea că stăpânești ursarii! Hai, e presa aici de față, domnul care a făcut poze e de la ziar, de la București, ca și doamna! Ai voștri (n.r. se referea la liderii asociațiilor romilor) țipă la Capitală că aveți drepturi. Noi știm drepturile infractorilor. Le știți și voi. Gata, bulibașo, i-ați oamenii de aici, mergeți acasă și lăsați orașul liniștit. Diseară sau mâine te aștept cu ăla la mine. Dacă nu, intrați la tocător”.

Cam așa i-a amenințat șeful Poliției Urziceni pe ursari. Au plecat din birou spunând ”săru‘ mâna!”. Nu mie, colonelului.

Am stat de vorbă cu comandantul polițiștilor cât am băut o cafea. Ne-a povestit despre ce se petrece în Bărbulești, cu ce probleme se confruntă, cum reușește să-i tempereze și de scandaluri, și de furtișaguri, cum le mai trece cu vederea problemele mici ca să găsească rezolvare, cu ajutorul unora din ei, la problemele mari.

L-am rugat să ne ducă la Bărbulești, să vedem și noi comunitatea romilor, să vorbim cu două-trei familii. Omul nu ne-a refuzat. Ne-a spus doar că, fără ei, forțele statului, nu am putea face vreo vizită acolo. Știam asta de la Sintești de Ilfov, o altă comunitate de romi compactă și greu de stăpânit.

Bărbuleștiul era, în 1991, o adunătură de case dărăpănate, bordeie, cu multă mizerie. Departe de ceea ce am văzut pe imagini acum, când au descins polițiștii în localitatea devenită comună în 2006, cu primar rom, vile, străzi asfaltate…

Ursarii nu muncesc nici acum , nu plătesc taxe, trăiesc şi se pedepsesc după legile lor. Fac copii doar pentru alocaţie şi sunt abonați la ajutorul social. Din 7.000 de ţigani ursari, doar câteva zeci au un loc de muncă, zic statisticile.

Cum și-au făcut vilele? Din cămătărie, din afaceri cu politicieni locali, unii dintre ei arestați laolaltă cu țiganii. Cei mai mulți dintre ei au plecat prin Europa. Cerșit, prostituție, furturi…

Pentru cei rămași în țară, palmaresul infracțional e bogat: cămătărie, șantaj, prostituție, furt, tâlhării…

Iar Poliția Urziceni nu a mai stăpânit situația precum colonelul de acum 29 de ani căruia i-a fost predat infractorul chiar de către bulibașă.

Ba, de-a lungul anilor, au fost cazuri când polițiști și procurori au fost prinși că s-au dat cu ursarii, evoluați între timp în actele infracționale. Evenimentul zilei și restul presei a scris și a filmat despre aceste ”frății”.

(Simona Ionescu – evz.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.