close
CronicăPromovate

125 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara

Exact acum 125 de ani se năștea la Moinești Tristan Tzara.

Samuel Rosenstock scrie pe certificatul de naștere, numele de Tristan Tzara și-l va lua mai tărziu, când poezia lui începuse să fie cunoscută. Scrie de tânăr, de foarte tânăr, sub diferite pseudonime, în mai multe reviste printre care și în Simbolul alături de Alexandru Macedonski și Ion Vinea. În 1915 pleacă la Zurich și aici lansează, împreună cu câțiva amici, la celebrul Cabaret Voltaire, una dintre cele mai importante mișcări ale secolului XX : DADA.

Ce a fost DADA ? ”O revoltă” – spunea Tzara într-un interviu din anii 60 pe care l-am văzut acum câteva zile. « Eram tineri, era război, eram închiși în Elveția, ne revoltam împotriva burgheziei, a principiilor : nu voiam logică, nu voiam religie, nu voiam arta cu A mare. Și atunci am făcut Dada ». « E adevărat că dumneavoastră ați găsit cuvântul Dada, deschizând la întâmplare un Larousse și aruncându-vă ochii pe primul cuvânt găsit ? », il întreabă ziaristul. « Legenda așa spune », răspunde Tzara cu un zâmbet înșelător – « și cine sunt eu ca să mă opun legendei ?» Dada a fost « o revoltă care nu exprima nimic, nu ne deranja că publicul ne lua drept imbecili, încercam să distrugem poezia prin intermediul poeziei, pentru asta dislocam limba, logica »… « De ce ? » continuă ziaristul – « pentru că absența unui sistem e tot un sistem, dar ceva mai simpatic », raspunde Tzara, cu același zâmbet.

Tzara și dadaismul ajung la Paris imediat după primul război. Povestea se complică, unele prietenii se strică, Tzara va scrie și alt tip de poezie și va rămâne relevant toată viața. Și va fi asociat mereu cu Dada, acea mișcare « care nu explica nimic », dar care a influențat mulți artiști ai secolului trecut.

 

Tristan Tzara va trai și va muri la Paris, iar numele lui poate fi găsit în cel puțin trei locuri : o placă pe hotel Istria, o stradă în arondismentul 18 și o casă în Montmartre, construita special pentru el de către Adolf Loos, unul dintre cei mai mari arhitecți austrieci.

(Text/foto Luca Niculescu, 16 aprilie 2021)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.