close
Actualitate

De Ziua Învățătorului

Azi e Ziua Invatatorului in Romania si, desi am obosit cat aud in fiecare zi despre cat e de slab invatamantul din Romania, despre cat de corupt si de incapabil sa faca fata schimbarii, desi citesc (inclusiv pe facebook) cum se pricep toti romanii la educatie si cat de incompetenti sunt profesorii nostri, despre cat de rau ne descurcam si ca suntem exclusiv responsabili de procentul mic de promovabilitate la BAC, de lipsa de interes a elevilor pentru scoala si de proasta imagine a scolii romanesti, nu pot sa uit ca eu (si mai toti colegii pe care am privilegiul sa-i cunosc) fac meseria asta din pasiune.

As fi putut face o multime de alte lucruri: fiind la profilul real, am cochetat pana in ultima clasa de liceu cu fizica si am fost olimpica ani la rand, am fost pasionata de istorie si psihologie, de geometrie si algebra, dar am avut aceeasi constanta in privinta planurilor profesionale, inca din copilarie: sa devin profesor de literatura. Pentru asta am studiat vreun sfert de secol, adunand toti anii petrecuti in scoala, si m-am bucurat de fiecare secunda. Asa cum ma bucur acum sa predau tot ce am strans in timp.

Nu a contat salariul (stiam de acasa ca asta nu reflecta niciodata munca depusa pentru ca si parintii, si bunicii si strabunicii facusera aceeasi meserie) si nu au contat nici conditiile de lucru (mama a facut timp de 25 de ani naveta cate 30 km ca sa ajunga la scoala ei), ci bucuria de a-ti implini vocatia si placerea de a suprapune pasiunea cu profesia. Cu toate astea, in ultima vreme aud tot mai multe lucruri care ma revolta; de exemplu, intr-un spectacol al carui text il cunosc foarte bine, am descoperit o jignire infioratoare la adresa unui personaj fictiv din piesa si care, daca ar fi venit din firescul conceptiei autorului, as fi putut sa o inteleg. Nu, era o replica adaugata la repetitii si care sugera ca un profesor ar face orice pentru a mai castiga niste bani; nu se referea la personaj, ci la meseria in sine. Si cand spun „orice”, sunt eleganta. Pe o scena bucuresteana, rostita de un actor cunoscut. In 2019. Cam aici am ajuns cu dispretul si imaginea publica.

La multi ani de Ziua Invatatorului!

(Camelia Maria Crăciun)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.