close
IstoriePromovate

21 Decembrie 1989

Filmare azi, in fata Teatrului National cu o echipa TVR1, condusa de Razvan Butaru, jurnalist, producator tv.

In Decembrie TVR1 va difuza un serial de 15 episoade dedicat Revolutiei romane, la 30 de ani de la infaptuirea ei(nu intru acum in interpretari). Unul din episoade, cel despre zilele de 21 si 22 Decembrie va fi realizat de Razvan Butaru, iar unul din protagonisti voi fiu eu, Cristian Botez, daca imi permiteti.

Pe 21 Decembrie 1989, la ora 13,00 ieseam de la metrou, pe la Teatrul National, plin de avant si revolta fata de atrocitatile de la Timisoara, Abia se terminase mitingul ultim al lui Ceausescu si nucleul de la Inter, de circa 2000 de oameni, abia se forma. In rondul din Piata Universitatii se afla un cordon de tineri inlantuiti, care strigau „Timisoara, Timisoara” si „Asasinii, asasinii”. Au fost primele scandari pe care le-am auzit. Instantaneu m-am alaturat lor si am inceput sa strig si eu din toate puterile. In clipa aceea am stiut ca nu mai am cale de intoarcere. Am simtit ca toate lanturile care ma tintuisera amar de ani intr-o realitate crunta, anii de comunism, de dictatura, s-au rupt dintr-o data. Au urmat ore si apoi zile terifiante. Despre toate acestea si multe altele, in Decembrie la TVR1, in serialul la care se lucreaza din plin.

Vreau sa mai spun, si ieri am aflat, ca Razvan Razvan Butaru a fost prezent si el in acea zi, 21 Decembrie 1989, la Inter, cand s-a aflat la scurta distanta de mine, desigur,in conditiile in care noi toti eram in continua miscare. Mi se pare incredibil ca, dupa 30 de ani, doi tineri participanti la Revolutie, din prima zi si in acelasi punct, la Bucuresti, sa se intalneasca pentru prima oara, in acelasi loc. Unul, Razvan, in postura de jurnalist tv, care intervieveaza, si altul, Cristian, jurnalist de 30 de ani, cel intervievat! Razvan avea atunci 21 de ani, eu, 24.

(Cristian Botez)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.