close
Film

28 februarie 1914 – Charlot şi umbrela, începutul unei legende

La 28 februarie 1914, omenirea a fost martoră la nașterea  unuia dintre cele mai emblematice personaje ale cinematografiei și culturii universale.  Charlot, căci despre el este vorba, devine pentru prima dată personaj de film odată cu pelicula „Between showers”, tradus cu titlul „Charlot şi umbrela” (1914). Din momentul acela, omuleţul cu melon, mustăcioară şi mers legănat ca de raţă, agitând mereu bastonul prin aer, îşi va începe turneul prin enciclopediile lumii.

El s-a făcut cunoscut ca “Charlot” în Franța, Italia, Portugalia Grecia, Turcia, România, în Brazilia și Argentina a apărut pe generic cu numele de “Carlitos”, iar în Germania a cunoscut faima ca “Vagabond”. A fost un personaj pe care creatorul său, Sir Charlie Chaplin l-a construit treptat, reinventându-l în permanență, adăugându-i mereu alte și alte trăsături fizice și de caracter. Pantofii  uriași, melonul și haina strâmtă ce îmbracă un trup pirpiriu, pantalonii largi și  bastonul cu care își croiește rivalii vor deveni “etichetele” unui vagabond care străbate lumea cu un aer imperial.

Subiectul filmului “Charlot și umbrela” este simplu. Doi tineri, Charlie Chaplin (Masher) şi Ford Stearling (Rival Masher) se află la un moment dat într-o situaţie de rivalitate atunci când fiecare din ei încearcă să ajute o doamnă (Emma Clifton, Lady in Distress) să  traverseze strada peste o băltoacă. Stearling îi cere acesteia să-i ţină umbrela, furată unui poliţist, (Chester Conklin, Policeman), promiţându-i că o va ajuta, moment în care apare Chaplin (fără, însă, celebrul său baston). Împreună pleacă să caute scânduri pe care să le pună peste băltoacă.  Între timp, un alt poliţist (Edward Nolan, Chivalrous Policeman) ajută femeia să treacă strada. La întoarcere, cu scândurile în braţe, Stearling supărat că nu a fost aşteptat, îi cere doamnei înapoi umbrela. Ea îl refuză, iar Stearling este arestat de poliţist pentru că a încercat să-şi recupereze umbrela cu forţa.

La toată scena Chaplin asistă amuzându-se de ceea ce i se întâmplă tovarăşului său. Filmul, alb-negru,  este o înlănţuire de gaguri care, pe parcursul a 15 minute cât durează pelicula, asamblează, piesă cu piesă,  biografia unui personaj care a ştiut prin gesturi simple să vorbească despre lucrurile mari şi să stârnească râsul cu tristeţea sa.  În întunericul din sală pânza se luminează brusc și apare Charlot. Vrea să ajute o doamnă.  Așa a început  totul.

Tags : charlie chaplincharlot și umbrelacinemafilme americane

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.