Un păhărel de țuică înainte de masă este sănătate curată, spun consumatorii. Licoarea de fructe topește grăsimea de pe vase îmbunătățește digestia și scade colesterolul.
Țuica are și alte denumiri în dependență de localitate: pălincă, răchie, horincă și șliboviță.
Toate tipurile de țuică nu au concentrația de alcool mai mică de 24%. Țuica obișnuită are 24-28 de grade, cea bătrână 32-48 de grade și horinca aproximativ 50 de grade.
Mulți sunt de părere că aceasta este dăunătoare pentru organism, totuși are multe beneficii.
Atunci când țuica este folosită în combinație cu mâncărurile grase, aceasta digeră mai bine grăsimile ca să nu se depună în locuri nedorite.
Cercetătorii americani au descoperit o enzimă în țuica de prună. Aceasta reduce depunerea colesterolului pe vasele inimii.
Astfel dacă consumi câte o lingură de țuică pe zi vei preveni bolile cauzate de arteroscleroză. Dar să ținem cont că în cantități mari aceasta poate dăuna organismului.
Țuica este recomandată în zilele friguroase. În acest caz, circulația sângelui se îmbunătățește, se activează funcțiile hepatice și biliare.
Atunci când au un prânz gras, aceasta este binevenită. Ea v-a arde grăsimile și te vei simți mai ușor pentru că ajută la digestie.
Dar țineți cont să nu depășiți limita de 50 ml, și alegeți-o pe cea mai slabă.
Ș.C.