close
Film

„Umilința”, filmul de debut al lui Cătălin Apostol

Aseară târziu, după ce mi-am făcut temele pentru emisiune și mi-am încheiat activitățile cotidiene, am vrut sa ma relaxez cu un film bun pe canalele de filme de pe “cablu” – încă îmi plac filmele văzute la cinema sau măcar pe un ecran de televizor. Negăsind nici unul pe gustul meu, am revăzut, poate a cincea oară, filmul de debut, Umilinta, al lui Catalin Apostol – invitatul meu de mâine, luni, 15 ian, ora 21, la emisiunea #IubesteCeeaCeFaci, de pe Canal 33 Romania.
L-am urmărit cu aceeași emoție, cu lacrimi in ochi, cu un sentiment de revolta, de deznădejde; un sentiment de indoiala existențiala pe care-l simțim (cei mai mulți dintre noi) tot mai acut in acest prezent crucial;
Văzând filmul lui Catalin Apostol o întrebare existențiala ar trebui sa se facă auzita in mintea și sufletul fiecărui om zi de zi, ceas de ceas: oare pe noi, oamenii simpli, oamenii cinstiti din aceasta țara, pe noi, cei care nu facem parte din acest sistem corupt al aparatului de partid și stat, pe noi cine ne apara?! Cui ne putem adresa când vine vorba de justitie, de o justitie socială?!
In filmul sau de debut, “Umilinta”, Catalin reuseste sa descrie, intr-o poveste cutremurătoare, universul societății românești in procesul de dezumanizare a satului românesc, a fiintei noastre naționale ce se degradează in neputința și vinovatie, in violenta născuta din frustrare, din neîncredere, din nesiguranța zilei de mâine.
Dar ceea ce mi-a atras atenția din nou aseară (vizionând filmul, cum va spuneam, a cincea oară, cred), este acel soi de ura de sine inconstienta a romanului manifestata prin agresivitate, prin violenta fizica gratuită si descărcarea furiei celui puternic asupra celui slab, ce e căzut deja la pământ.

Daca nu ați reușit sa vedeți filmul acesta încă, va rog frumos s-o faceți pana mâine seara, când o sa-l cunoasteti pe autor. Îl găsiți pe paginile mele, derulând puțin mai jos.

In tot ceea ce face in profesia lui de jurnalist (multipremiat APTR), regizor si scenarist, Catalin Apostol reuseste, cumva te obliga – fie ca ești cititor al articolelor sale din “Formula As”, fie ca telespectator al reportajelor pe care le realizează in prezent pentru Tvr – sa te confrunți cu sine printr-o privire atenta spre interiorul ființei, iar cu un (al treilea) ochi sa privești, printr-o conștiința extinsă la universalitate, spre realitatea colectivă așa cum este ea in prezent.

Tags : aptrCătălin Apostolfilme romanestifilmul umilinta

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.