close
Agenda culturalăPromovate

Artistul Mihai Vasile revine, DUPĂ DOUĂZECI DE ANI, cu penelul și condeiul într-un stil original

Holul central al Centrului Cultural din localitatea prahoveană Cocorăștii Mislii s-a dovedit a fi neîncăpător la vernisajul expoziției de pictură „După douăzeci de ani”, având ca semnatar pe actorul Mihai Vasile (VAMIR), invitații săi fiind plăcut impresionați de „regia” seratei de joi, amfitrionul dovedind că vocația către artă poate să configureze acel profil de pictor, actor, scriitor într-o singură persoană, greu de egalat, dar posibil.

Mihai Vasile a dus culoarea dincolo de pânză, în stilu-i caracteristic, făcând dintr-un vernisaj un adevărat spectacol. Experiența și talentul artistic al profesorului de arte dramatice și cinematografice a încântat prietenii de condei şi pensulă, de artă teatrală şi de viaţă.

Pe un fundal muzical ambiental, adecvat evenimentului, Mihai Vasile a lansat volumele „În căutarea armoniei pierdute” (prezentat de profesor doctot în filosofie Dragoș Grigorescu), „Mic dicționar de termeni teatrali” (prezentat de Bogdan Stoicescu, scriitor și publicist), „Teatrul Equinox Ploiești – Starea de a fi”, album editat cu prilejul împlinirii a 33 de ani de la fondarea acestei instituții de artă, dar și mic album dedicat expoziției de pictură intitulată „După douăzeci de ani”.

Abia după acest moment, picturile artistului au fost dezvelite aproape simultan, în plăcutul sunet al dopurilor de șampanie, lucrări în genere peisagistice, caracterizate de autor ca „un omagiu pe care-l aduc acestor locuri ale Cocorăștilor de Mislea absolut mirifice, cât și acestor oameni, concetățenii mei, care au împrumutat de la pământul acesta al lor, starea de miracol…”

Vernisajul a fost prezentat de maestrul Valter Paraschivescu, artist plastic, iar evenimentul artistic organizat de Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural Cocorăștii Mislii în colaborare cu Centrul Dramatic MYTHOS Ploiești s-a încheiat cu un coctail oferit cu acest prilej.

Mihai Vasile s-a născut în anul 1951. Debutează încă din adolescenţă cu versuri şi grafică, dar şi în teatru, fiind atras irezistibil de arta actorului şi regie.

Fondează, în anul 1980, la echinocţiul de toamnă, împreună cu alţi câţiva tineri intelectuali, Teatrul Equinox, ca un spaţiu de interferenţă a mai multor arte: teatrul, dansul, filmul, artele vizuale, muzica.

De-a lungul a peste două decenii de activitate neîntreruptă a pus în scenă peste 150 de spectacole de teatru, dans, teatru de gest, teatru de imagine, a realizat filme de scurt metraj (poeme şi eseuri cinematografice, documentare).

Este referent-cercetător la Centrul Judeţean al Tradiţiei şi Creaţiei (şeful departamentului Teatru – Arte vizuale) și profesor de arte dramatice şi cinematografice la Şcoala de Arte din Ploieşti.

A susţinul mai multe ateliere în domeniul teatrului poeziei şi teatrului mitologiei în România, Franţa, Bulgaria.

Pentru activitatea sa de regizor a primit mai multe premii pentru unele din spectacolele sale în România, dar şi în străinătate.

Are o susţinută activitate publicistică (eseuri şi lucrări de cercetare în domeniile antropologiei teatrale, mitologiei şi tradiţiilor, asupra teatrului şi artelor vizuale în general), redactor şef al publicaţiei culturale „ateLier 21”

A făcut un stagiu de formare (Dezvoltarea culturală şi gestionarea proiectului cultural) în Franţa (1997).

Virgil Rădulescu

Tags : arte teatrale si cinematograficemihai vasilepicturasimezateatrul equinoxteatrul mythosvernisaj

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.