close
ActualitatePromovate

Biserica Romano-Catolică a pus la dispoziția comunităților ortodoxe românești 426 lăcașuri de cult

Sorinionite [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Discurs al Patriarhului Daniel în Catedrala Mântuirii Neamului

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 mai, ora 17:08)

– Patriarhul Daniel:

Sanctitatea Voastră, domnule președinte al României, înalte autorități de stat, eminențele voastre, excelențele și preasfințiile voastre, dragi pelerini, vă adresăm salutul pascal „Hristos a Înviat! și vă primim astăzi în această nouă catedrală a Bisericii Ortodoxe Române pe care Sanctitatea Voastră a dorit personal să o viziteze. Cu 20 ani în urmă, în zilele de 7-9 mai 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, ca pelerin, el a numit această țară: „Grădina Maicii Domnului”. Deci, astăzi, noi vă primi ca pelerini în această catedrală nouă, în care deasupra altarului se află marea icoană în mozaic a Maicii Domnului, numită în limba greacă Platytera, iar în limba latina Regina Coeli. Icoana aceasta a Catedralei Naționale din București confirmă simbolic numele de „Grădina Maicii Domnului” dat României. Aceasta Catedrală are ca protector spiritual sărbătoarea Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, când serbăm și Ziua Eroilor Români, ca sărbătoare națională. Totodată, al doilea patron spiritual al Catedralei Naționale este Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, fratele Sfântului Apostol Petru, din localitatea Betsaida, situată în Galileea. Acestă catedrală este o basilică dedicată Sfântului Apostol Andrei, deoarece acesta este apostolul poporului român și ocrotitorului României. El a predicat Evanghelia lui Hristos în primul secol creștin pe teritoriul României de azi, în fosta provincie Scythia Minor, Dobrogea. Catedrala Națională a fost construită pe un teren obținut de la statul român de către vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, ca un act de reparație morală pentru cele cinci biserici care au existat în această zonă, trei fiind demolate și două translate de către regimul comunist, pentru a a se construi Casa Poporului, actualul Parlament.

În acest sens, noua Catedrală Națională este un edificiu simbolic al învierii bisericilor demolate, dar și un simbol al libertății religioase a poporului român, după aproape 50 de ani de regim comunist. Construcția acestui edificiu a început efectiv la sfârșitul lunii martie 2011 și a durat 8 ani, astfel încât în data de 25 noiembrie 2018 am sfințit altarul Catedralei Naționale, împreună cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a clericilor, credincioșilor și reprezentanților societății românești. În anii 1999 și 2002 Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a oferit un ajutor financiar Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist pentru construirea acestei catedrale, în valoare de 200.000 de dolari americani. În anul 2017 acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Română ca parte din costul total de 500.000 de euro în vederea achiziționării clopotelor Catedralei Naționale, de la firma catolică Grassmayr din Innsbruck, Austria. Deoarece în tradițiile ortodoxă și catolică clopotele au o valoare simbolică foarte profundă, ele reprezintă glasul lui Dumnezeu, care cheamă oamenii la rugăciune și la cooperare fraternă. Suntem recunoscători pentru acest ajutor financiar simbolic şi, totodată, vă mulțumim pentru sprijinul pe care îl acordați constant credincioșilor ortodocși români din Italia și din alte țări, unde Biserica Romano-Catolică a pus la dispoziție a comunităților ortodoxe românești 426 lăcașuri de cult, 306 din Italia și 120 în alte țări din Europa Occidentală. Din acest motiv, am acceptat propunerea părții catolice să oferim Sanctității Voastre și credincioșilor catolici prezenți aici în această catedrală posibilitatea se rostească rugăciunea „Tatăl nostru” în limba latină și să intoneze câteva cântări pascale catolice. Acest gest este un semn de recunoștință pentru spațiile liturgice oferite de comunități catolice parohiilor ortodoxe românești din Europa Occidentală. Iar după terminarea cântărilor pascale catolice, va urma în rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” limba română și vor fi intonate cântări pascale ortodoxe. În semn de ospitalitate românească, dorim să oferim Sanctității Voastre o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României, dimpreună cu urarea La mulți ani – Ad multos annos!

(RADOR – romania-actualitati.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.