close
PromovateSfinții zilei

Calendar ortodox 20 martie 2021. Sâmbătă Sf Teodor. Pomenirea morților

Sărbători religioase 20 martie 2021

 

Ortodoxe: Sâmbătă Sfântului Teodor – Pomenirea morților; Sfinții mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit

 

Greco-catolice: Sf. cuv. m. uciși în Mănăstirea Sf. Sava. Pomenirea morților

Romano-catolice: Ss. Ioan Nepomuk, pr. m.; Paul, Ciril, Eugen şi îns. m

 

Calendar ortodox 20 martie 2021. Sâmbătă Sfântului Teodor – Pomenirea morților

Prima sâmbătă din Postul Sfintelor Paști este cunoscută sub denumirea de Sâmbătă colivelor sau Sâmbătă Sfântului Teodor Tiron, potrivit crestinortodox.ro. Cu această zi încep pomenirile celor trecuți în lumea veșniciei. Aceste pomeniri se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Sfintelor Paști, până în sâmbătă Floriilor.

Citeste si Postul Paştelui 2021. De ce nu este bine să fumezi în post. ÎPS Teodosie: „Fumatul e păcat mai mare ca beţia”

 

În timpul domniei tiranice a împăratului Iulian Apostatul, acesta a poruncit să se stropească cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute pe piața cetății imperiale, pentru a întina astfel prima săptămână din Postul Mare al creștinilor. Dar mucenicul Teodor s-a arătat în vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie (360-369), descoperindu-i planul lui Iulian și sfătuindu-l să fiarbă grăunțe de grâu și să le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceștia să nu meargă să cumpere de la piață.

Fiind astfel izbăviți de întinăciunea idolatriei grație acestui mucenic, arhiepiscopul a poruncit credincioșilor să serbeze în fiecare an, la încheierea primei săptămâni a Postului Mare, un praznic care să comemoreze acest eveniment. Această primă sâmbătă e, așadar, ocazia unei duble bucurii: încheierea primei perioade a postului și prăznuirea mucenicului Teodor Tiron.

Calendar ortodox 20 martie 2021. Rugăciunea care aduce liniște sufletească şi limpezeşte mintea

 

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si Postul Paştelui 2021. IPS Teodosie atrage atenţia: Tinerii trebuie să postească mai mult, pentru potolirea desfrâului!

Cântare să înălţăm, po­poarelor, Minunatului Dumnezeului nostru, Celui Ce a scos pe Israel din robie; cântare de biruinţă cântându-I şi strigând: Să cântăm Ţie, Singurului nostru Stăpân.

 

Cu Legea Duhului ocârmuindu-vă mădularele şi simţirile voastre, înţelepţilor, biserici sfinţite lui Dumnezeu v-aţi ară­tat, mucenicilor de Dumnezeu purtători, căci întru voi a locuit Hristos.

Arătatu-te-ai Scară Tainică pe care a văzut-o Iacob, alesul lui Dumnezeu; din care în chip de negrăit a ieşit Cel fără de trup, Trup făcându-Se, Neschim­bat, mai presus de cuvânt din tine, Fecioară.

Amin

(stiri-covid19.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.