close
Agenda culturalăPromovateTabăra Sculptură

”Cei care înnobilează orașul”, un documentar despre artă la TVR 3

TVR3

Duminică, 28 martie, de la ora 21:15, la TVR 3 puteți urmări povestea unui proiect minunat ce trebuie să meargă mai departe:  „Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală” – „Nu există patriotism fără patrimoniu”.

Într-un parc tânăr din orașul Ploiești, 25 de sculpturi uriașe stau rânduite maiestuos printre alei, ca într-o simfonie în marmură albă. Din 2018, aici are loc la fiecare început de toamnă „Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală”. Nume grele de sculptori din țară și din străinătate au lăsat aici opere sublime care vor însufleți locul acesta pentru totdeauna. În fiecare an, ei vin aici și lucrează timp de o lună, trudind din greu zi-lumină în norii de praf alb al marmurei de Rușchița.

Totul a pornit de la un proiect lansat de câțiva tineri inimoși reuniți într-o asociație culturală („24 PH Arte”), ideea principală a proiectului fiind cuprinsă într-o propoziție simplă care a devenit deviza acestei nobile acțiuni: „Nu există patriotism fără patrimoniu”. Artiști și critici de renume au venit aici în fiecare an și s-au minunat de spectacolul impunător al acestor sculpturi.

Pavel Șușară, critic de artă: „Uitați-vă la lucrările astea, să vedeți cât de elaborate sunt, cât de solidă este construcția, ce luptă există între artist, între energia lui mentală și duritatea materialului. Această supraturare de forță îmbogățește într-un mod de neimaginat patrimoniul public. Artiștii sunt aproape prestatori voluntari în asemenea simpozioane și lasă în urmă producții de sute de mii de euro. Nicio lucrare de-aici nu valorează mai puțin de o sută de mii de euro la o evaluare riguroasă.”

Radu Boroianu, om de cultură: „Sunt toate premisele pentru ca această tabără să continue și să transforme acest parc într-o superbă expoziție în aer liber de artă modernă și contemporană.”

Nicolae Fleissig, sculptor – laureat al premiului Constantin Brâncuși: „Ceea ce au făcut artiștii la tabăra din Ploiești sunt lucrări care au forță. Ele vor rămâne peste secole iar parcul acesta are o deschidere extraordinară și poate găzdui peste ani un mare muzeu de talie mondială.”

Povestea acestui proiect minunat trebuie să meargă mai departe. Niciun capriciu politic al celor aleși vremelnic la cârma orașului n-ar trebui să împiedice continuitatea unui asemenea proiect care lasă în patrimoniul unui oraș valori inestimabile.

(TVR3)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.