close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Chifle excelente

Rețete cu povești
(începând de la 1 iunie 2023)

Rețeta Marilenei (Ghiorghiță)

Rod al imaginației artistului

Rețeta pe care v-o prezentăm astăzi este de minimum patru porții. ”Oferta” îi aparține Marilenei Ghiorghiță, artist plastic, fost președinte al UAP Prahova, ex-director al Casei de Cultură ”I.L. Caragiale” a Municipiului Ploiești.

”Dacă sunt doar două persoane, se pot consuma porții duble. Se iau patru chifle, indiferent de felul de pâine, și se taie jumătăți pe orizontală. Se scobește puțin miezul jumătăților și se dă la o parte. Se formează un fel de căuș, în care va intra compoziția pe care o vom realiza. După care chiflele se ung cu margarină în interior, se așază în tavă și se introduc în cuptorul deja încins”, ne-a declarat, ca pentru a ne ațâța pofta, Marilena Gheorghiță.

Toate resturile de mâncare

”Umplutura va avea o compoziție variabilă, în sensul că se pot folosi aproape toate resturile de mâncare din frigider: carne, cârnați, mezel (salam, parizer etc), șuncă, gușă. Acestea se toacă mărunt cu cuțitul. Se bate oul până la spumă și se amestecă cu bucățile tocate. Se mai adaugă o feliuță de cașcaval tăiată cubulețe mărunt și, dacă aveți la dispoziție, câteva ciupercuțe. Amestecul se condimentează cu puțin piper și sare, numai dacă mezelurile nu sunt prea sărate. Această compoziție se pune cu lingurița în fiecare jumătate de chiflă. Deasupra se răzuie brânză sau cașcaval, ce-a mai rămas în frigider. De preferință cașcaval, pentru că se topește ușor si se unifică. Se țin jumătățile de chiflă în cuptor până se topește cașcavalul, iar chiflele devin ușor rumene (ca la pizza)”.

Se pot servi și simple și cu un sos picant (nu ketch-up), preparat astfel: într-o crăticioară se pun suc de roșii și (eventual) roșii decojite, cum se găsesc în comerț, tocate mărunt. Se adaugă câte un vârf de vegeta, piper, cimbru, foarte puțin praf de usturoi granulat. Se pune pe foc un vas mic cu două lingurițe de ulei. După ce uleiul se încinge, se toarnă sosul și roșia ”pasată”. Se lasă pe foc până când sosul clocotește și începe să se lege.
”După preferințe, se poate adăuga un praf de zahăr presărat deasupra (să nu uităm, pentru că tot am pus vegeta). Cu acest sos se ung deasupra chiflele pe care le-am scos de la cuptor. Dacă doriți o băutură lângă ele, cel mai recomandabil este un vin roșu demisec.”

Străini satisfăcuți 

Marilena Ghiorghiță este artist plastic. A fost, pentru un timp, președintele UAP Ploiești. ”În anii ’80, lucram în <Creație> și răspundeam de protocol. Veneau delegații din străinătate. Ce să le oferi, că nu găseai nimic pe piață? Rețeta aceasta s-a născut pe fondul lipsurilor din acea perioadă. Străinii spuneau că sunt excelente chiflele astea și mă întrebau de unde am rețeta. Spuneam ba că am <cules-o> din locurile pe unde am călătorit noi, ba că sunt rodul imaginației artistului. Sosul era foarte aromat, grație mirodeniilor. Aspectul și mirosul lor îți ofereau această tentație de a degusta.

A, era să uit! Dacă întâmplător punem puțină șuncă afumată, se pot mânca și fără sos (crocante). Iarna, se poate bea și o țuică fiartă înainte. Șunculița lasă un iz vag de afumat. Sigur, cu un kaizer ușor afumat, e o nebunie.”

A consumat și consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                     un autohton (foarte) satisfăcut

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.