close
Repere

Colonelul Victor Tomoroveanu – eroul de la Kenderes

O serie de grupări bolşevice, compuse din maxim 5.000 de puşcaşi, 3000 de călăreţi şi 10 tunuri, s-au infiltrat, în noaptea de 19/20 ianuarie 1919, desfăşurând acţiuni militare în nordul Basarabiei, în contextual în care nu au recunoscut Unirea Basarabiei cu Vechiul Regat.

În perioada 28 ianuarie – 1 februarie 1919, armata română a restabilit ordinea în nordul Basarabiei, unul dintre ofiţerii care s-au remarcat cu acest prilej fiind colonelul Victor Tomoroveanu, comandantul Regimentului 37 Infanterie „Alexandru cel Bun”. Luptele au generat pierderi bolşevicilor de cca. 400 de oameni, iar armata română a înregistrat la capitolul morţi un general (Stan Poetaş), doi ofiţeri şi 148 de soldaţi.

La câteva luni de la provocările de la Nistru, Ungaria, condusă de regimul comunist al lui Béla Kun, a atacat România, trecând linia de demarcaţie la 15 aprilie 1919. Intenţia a fost de a ocupa Transilvania, în momentul în care se ştia că veteranii campaniilor din 1917 au fost lăsaţi la vatră. Trupele române din Transilvania, conduse de generalul Gheorghe Mărdărescu, au primit ordinul de a ataca pe tot frontul, ocupând Budapesta, la 4 august 1919 şi defilând pe străzile capitalei ungare.

În timpul luptelor au murit peste 3.000 de militari români, unul dintre aceştia fiind colonelul Victor Tomoroveanu, în calitate de comandant al Brigăzii 2 Infanterie. Acesta a fost distins post-mortem cu Ordinul „Mihai Viteazul”, pentru elanul cu care a condus Brigada a 2-a Infanterie în luptele cu maghiarii din oraşul Kenderes. Fiind depăşit numeric de inamic, colonelul Victor Tomoroveanu s-a poziţionat cu arma în mână în fruntea brigăzii sale, pornind la atac şi căzând vitejeşte pe câmpul de luptă.

Corpul neînsufleţit al colonelului Tomoroveanu a fost exhumat la iniţiativa Diviziei 2 Vânători, fiind reînhumat în Cimitirul eroilor Rulikovski din municipiul Oradea.

Pentru cinstirea memoriei colonelului Victor Tomoroveanu, Primăria municipiului Botoşani a alocat suma de 25.210 lei fară tva, la 31 octombrie 2017, pentru realizarea unui bust. În acest scop, Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor a pus la dispoziţia sculptorului o fotografie a eroului.

Bustul a fost inaugurat la 7 decembrie 2018, cu prilejul unui ceremonial militar, în parcul de lângă Primăria municipiului Botoşani.

(Oficiul National pentru Cultul Eroilor)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.